+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Çocuğuma Kendi Kendine Yemek Yemeği Nasıl Öğretebilirim?

Çocuğuma Kendi Kendine Yemek Yemeği Nasıl Öğretebilirim?

Anne babalar çocuklarının ne zaman kendileri yemek yiyeceğini ve bunu çocuklarına nasıl öğretebileceklerin çok merak ederler.

Çocukların Kendi Kendine Yemek Yemesi

Çünkü çocukların kendi kendine yemek yemeği öğrenmesi çocukların gelişimi açısında önemlidir. Ayrıca anne babaların rahat etmesini sağlayan bir durumdur. Ama pek çok aile bebeklerine yemek yemeği nasıl öğreteceğini, nasıl hazır olduğunu anlayabileceklerini, neler yedirmesi ve ne zaman başlaması gerektiği konusunda bilgi sahibi değildir.

Tabi çok kolay olmasa da aslında ek gıda başlandıktan hemen sonra bebeklerin kendi kendine yemek yemesinin teşvik edilmesi oldukça önemlidir.

Ama mutlaka sabırlı olmak ve bebeğinizden gelen tepkilere dikkat ederek devam etmek gerekir.

Bebeklerin Kendi Kendine Yemesi Neden Önemlidir?

Bebeklerin kendi kendini besleyebilmesi aslında onların gelişim süreçlerinin önemli bir aşamasıdır. Çünkü yemek yemeği öğrenmek pek çok beceriyi birlikte kullanmayı gerektiren bir durumdur. Kendi kendine yemeyi öğrenme sürecinde bebeklerin öncelikle el göz koordinasyonu gelişir.

Daha sonra ince motor becerileri artar. Yiyecekleri ilk aylarda avuç içi ile tutar bir süre sonra parmaklarını kullanmaya başlar. Yiyeceklerin tadını kokusunu dokusunu öğrenir. Yiyeceklerin sıcak soğuk ve ılık olduğunu anlar. Duyusal becerileri gelişir. Yiyecekleri tanımayı öğrenir.

Tabi en önemlisi açlık ve tokluk hissini öğrenir. Böylece ileride daha iyi bir yeme alışkanlığı geliştirir. Açlık ve tokluk hissini öğrenmesi obeziteden korur. Ayrıca bebeklerin kendini beslemesi özgüvenlerini artırır. Bebeklerin bağımsızlık kazanmasını sağlar. Tabi en önemlisi de aileler açısından anne babaların iş yükünü azaltır.

Bebeğinizin Kendi Kendine Yemeğe Hazır Olduğunun İşaretleri Nelerdir?

Her bebeğin kendi kendine yemeye başlaması farklı zamanlarda olsa da hazır olduğunu gösteren bazı işaretler vardır. Örneğin siz bebeğinizi kaşık ile beslemeye çalışırken bebeğiniz sizin elinizdeki kaşığa uzanır. Hatta kaşığı elinizden almaya çalışır. Kendi tabağındaki yiyeceklere uzanıp ellemeye çalışır.

Yine sizin tabağınıza ulaşıp yiyecekleri almaya çalışır. Siz onu beslemeye çalışırken elinizi iter müdahale etmenizi istemez. Kendisi yiyecekleri tutmaya ve ağzına almaya çabalar. Bu hazır olma işaretlerine dikkat etmek çocuğunuzu gözlemek önemlidir. Çünkü bebekler bu belirtileri farklı aylarda gösterebilir. Bazen 5 ayda bebeğiniz hazır olabilir bazen 9-10 aylık olsalar bile bu belirtileri göstermezler. O zaman sabırla beklemek gerekir.

Onu hazır olamadığı bir beceriye de zorlamamak gerekir. Ama hazır olduğu zaman da mutlaka teşvik etmek fırsat tanıyarak pratik yapmasını sağlamak gerekir. Tabi bebeklerin kendi kendini besleyebilmesi gelişimleri açısından önemli olduğu için mutlaka bebeğinizi hazırlamanız ve yavaş yavaş teşvik etmeniz oldukça önemlidir. Genellikle 6. aydan itibaren başlamak üzere 9-12 ay arasında bebeklerin yiyecekleri ellerli ile tutup ağzına götürme becerileri giderek artar.

İlk aylarda avuç içleri yiyecekleri tutup ağzına götürebilirken büyüdükçe parmaklarını kullanırlar. Yiyecekleri parmakları arasına alır inceler sıkar parçalar etrafa saçar keşfetmeye ve yemeğe çalışırlar. Eğer bebeğiniz bunları yapıyorsa bebeğinizin kendi kendine yemeğe hazır olduğunu gösterir.

Kendi Kendine Beslenme İçin En Uygun Yiyecekler nelerdir?

Beslenme için uygun yiyecekler bebeklerin kolay kavrayarak ağzına götürebileceği gıdalar olmalıdır. Bu gıdalar yumuşak ezilmesi kolay ve bebeğinizin alabileceği kadar büyük ama boğulmasını önleyecek kadar da ufak olmalıdır.

Kendi Kendine Beslenme Sırasında Kaçınılması Gereken Gıdalar Nelerdir?

Boğulma riski taşıyan gıdalar kendi kendine beslenmesi sırasında çocuklara verilmemelidir.

Bebeğinize Kendi Kendine Yemek Yemeği Nasıl Öğretebilirsiniz?

En önemlisi bebeğinize pratik yapması için fırsat verin. Kendini beslemesi için ne kadar çok fırsat verirseniz o kadar çok teşvik etmiş olursunuz. Çünkü pek çok aile bebeğinin kendisini ve çevresini kirletmesi ve beceremediğini düşünerek fırsat vermek istemez. Ama ne kadar çok fırsat verirseniz bebeğiniz o kadar pratik yapar.

Önce elleri ile beslenmesi için teşvik etmeye çalışın. Beslenme sırasında yiyecekleri ellemesine avuç içi ve parmakları ile tutmasına fırsat verin tabi kaşık da koyun ama elleri ile beceresi ne kadar artarsa kendini beslenmesi daha kolay olacaktır.

Ortalığın dağılmasına ve pislenmesine hazır olun. Bebeğiniz kendi kendini beslerken çevreyi ve üstünü çok kirletecektir. O yüzden buna hazırlıklı olun. Önlük giydirin yere örtü serin ve sabredin. Bebeğiniz kendi kendine yemeği öğrendiği zaman dağınıklık ve kirlilik giderek azalacaktır. Mutfak malzemeleri ile tanıştırın. Henüz kaşık tutmayı beceremez demeyin önüne kaşık koyun. Eline kaşık verin. Ağzına götürmesine yardımcı olun.

Beslenme sırasında mutlaka yanında olun. Beslenme sırasında hem gözlemek hem de destek olmanız gerekir. Yemek sırasında yanında durun kaşığı kullanması ağzına götürmesi konusunda destek olun ve öğretin. Ne kadar yiyebildiğini gözlemleyin.

Bebeğiniz yeni bir şeyler öğreniyor. Sizin yardımınıza ve rehberliğinize ihtiyacı olduğunu unutmayın. Aile ile birlikte sofraya oturtun. Bebekler aile ile birlikte yemek yerken anne babasının ve kardeşlerin nasıl yemek yediğini mutfak eşyalarını nasıl kullandığını yakından izler. Ailesine bakarak onları taklit etmeye çalışır. Rol model olmaya çalışın.

Kendi kendini beslediğinde onu övün. Devam etmesi konusunda onu cesaretlendirin. Bebeklerin kendi kendilerini beslemesi zaman alır. Sabırlı olun ve acele etmeyin.

Kendi Kendine Besleme Sırasında Öğürme Veya Boğulma Olur mu?

Farklı yapıdaki gıdaları deneyen bebeklerde bir miktar öğürme olması beklenen bir durumdur. Çok tepki vermeden bebeğinizi gözlemleyin. Çünkü öğürme refleksi çok sık olur. Yiyeceklerin dokusu tadı ve miktarı öğürmeyi tetikleyebilir. Ama öğürme zaten boğulmayı önleyen bir reflekstir.

O nedenle beslenme sırasında çok öğürme yapmıyorsa kendi kendini beslemesine devam etmesini sağlayın. Ama bebeğiniz her beslenmede çok öğürüyorsa bu beslenme ile negatif bir ilişki kurmasında neden olabilir. Bu durumda belki bir süre bebeğinizin rahatsız olduğu yiyeceklere ara vermeniz iyi olur.

Aslında boğulma ve öğürme birbirinden tamamen farklıdır. Normal olarak tabi pek çok anne baba beslenme sırasında bebeklerinin boğulmasından çok korkar. Hatta bu korkuyu bazen bebeklerine hissettirler. Bu da aslında bebeklerin kendi kendine yemek yeme sürecini negatif etkileyebilir.

Boğulma soluk yoluna bir parça yiyecek kaçması sonucu meydan gelir. Bebeğiniz önce öksürmeye başar. Sonra sesi kesilir. Solunum sıkıntısı başlar, ağlayamaz ve sesi çıkmaz. Bu ciddi bir durumdur. O nedenle yiyecekleri seçerken kıvamına boyutuna ve yiyecek türlerine dikkat etmeniz gerekir.

Sonuç olarak bebeklerin kendi kendilerini beslemesi zaman alan bir durumdur. O nedenle aceleci olmayın ve sabırlı davranmaya çalışın. Eğer bebeğinizin kendisini beslemesi sırasında yetersiz gıda aldığını düşünüyorsanız mutlaka onu destekleyin. Tamamen kendisini yeterli besleyecek duruma gelene kadar destek olmaya çalışın.

Güncelleme Tarihi: 27.01.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111