+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma

Anne babalar bebeklerin ilk dişi çıktığında büyük sevinç duyarlar. Bazı bebekler için diş çıkarma dönemi çok zorlu bir süreç olurken bazı bebekler hiç bir sorun yaşamadan dişlerini çıkarırlar.

Bebeklerin ilk dişini çıkarması genellikle 6 ay ile 8 ay arasında gerçekleşir. Ama ilk dişini 3 ay gibi erken ve ya 15 ay gibi çok geç çıkaran bebekler de vardır. Dişlerin ilk çıkış zamanı ile ilgili bebekler arasındaki bu farklılık genellikle genetiktir.

Yani dişlerin erken veya geç çıkması sıklıkla bir hastalık belirtisi değildir, sadece yapısal bir durumdur.  İlk çıkan dişler alt veya üst ön kesici dişlerdir. Daha sonra bunu yan kesiciler, birinci azılar,  köpek dişleri ve ikinci azı dişleri takip eder. Böylece çocukluk çağının süt dişleri iki veya 2.5 yaşında toplam yirmi diş olarak tamamlanır.

Diş çıkarma sırasında bebeklerde huzursuzluk, ağlama, hafif ateş (38.3C),aşırı salya, bir şeyleri ısırma isteği,  burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kulakları çekme, pişik gibi bulgular olur. Bazen bebeklerde aşırı iştahsızlık ve ishal de görülebilir. Hatta diş çıkarma sırasında bazı bebekler kilo bile kaybedebilir. Bazen dişler çıkarken diş etlerinde hafif şişlik ve hatta bazen ufak bir morluk ve renk değişikliği ve ufak bir kan toplanması (hematom) olur. Bunun sonucu olarak bazen ufak bir kanama da görülebilir. Hafif soğuk kompres uygulamak bu durumda rahatlama sağlayacaktır. Diş çıkarken bebekleri rahatlatmak için diş etlerine elleriniz temiz olacak şekilde hafif masaj yapabilirsiniz. Isırabileceği dişlikler verebilirsiniz. Bazı dişlikler buzdolabında tutularak soğukluk hissi vererek rahatlama sağlar. Fakat diş etlerine zarar verebileceği için çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.

Eğer ek besin başlanmış ise bazı meyve sebzeleri yine hafif soğuk olarak vererek dişlemesini sağlayıp rahatlamasını sağlayabilirisiniz. Bunun dışında diş etlerine lokal anestezi etkisi (lidokain) yaparak ağrıyı alan ve rahatlama sağlayan bazı jeller kullanılabilir. Fakat bunlar zaten ağız içinde tükürük ile hemen yok olduğu için çok etkili olmayabilir. Ayrıca çok fazla kullanılırsa yan etki yapabileceği için dikkatli kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Yine bazen bebeğin ağrısını rahatlatmak için doktorunuza danışarak ağrı kesici şuruplar da (paracetamol)  kullanılabilir.

Güncelleme Tarihi: 15.03.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111