+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Ek Gıdaların Hazırlanması

Ek Gıdaların Hazırlanması

Ek Gıdaların Hazırlanması

Ek Gıdalarda Meye Suları ve Püresi

Meyvelerin püre şeklinde verilmesi tercih edilir. Cam rendede püre haline getirilen meyveler önce 1-2 tatlı kaşığı başlanır ve giderek artırılır. Takiben 1 adet meyve miktarına kadar çıkılır. Eğer bebek bir süre püre yemeyi beceremezse kısa süreli olarak ilk beslenmelerde meyvelerin suyu da denenebilir. Meyve suyu miktarı günlük olarak hiçbir zaman 120 ml geçmemelidir.

Hazırlanışı: Meyveler iyice yıkandıktan ve kabukları soyulduktan sonra cam rendede rendelenerek hazırlanır. İçerisine şeker katılmamalıdır. Meyve püresi ara öğün olarak yedirilmelidir. Bazen yoğurt içerisine veya kahvaltısına karıştırılarak da kullanılabilir.

İlk olarak verilebilecek meyveler mevsimine göre elma, armut, şeftali, kayısı ve muzudur. Allerjik olmaları nedeniyle portakal ve mandalina 7 aydan sonra çilek ve kivi 1 yaştan sonra başlanmalıdır.

Ek Gıdalarda Muhallebi

Bebekler için muhallebi genellikle akşam öğününde tercih edilir. Muhallebiler 1 yaşına kadar hazır biberon mamasından hazırlanmalı veya ayına uygun olarak su ile hazırlanan piyasada bulunan kaşık mamaları tercih edilmelidir. İnek sütü ile muhallebi hazırlanması ancak 1 yaşından sonra kullanılmalıdır. Muhallebiler genellikle akşam öğününde saat 18-20 arasında yedirilmelidir.

Muhallebi Hazırlanması: Bir su bardağı suya 3 tatlı kaşık pirinç unu eklenerek kaynatılır. Ocaktan indirildikten sonra hafif ılımaya başlarken 6 kaşık kaşık biberon maması bu karışım içine eklenerek karıştırılır. Hazır kaşık mamaları bebeğin ayına uygun olarak su ile hazırlanarak verilir. Muhallebi kıvamı bebeğin yutma becerisine göre ilerleyen aylarda daha koyu kıvamlı hazırlanır. 

Ek Gıdalarda Sebze Püresi-Çorbası

Sebze çorbası veya püresi genellikle öğlen öğününde bebeğe yedirilir. 1-2 tatlı kaşığı verilerek giderek miktarı artırılır. Başlangıç aşamasında daha sulu kıvamda çorba şeklinde sunulan sebzeler bir süre sonra giderek koyulaştırılarak püre halinde bebeğe yedirilir. Takiben içerisine et, tavuk ve mercimek fasulye nohut gibi baklagiller katılarak hem yoğunluğu hem kalorisi artırılır. İlk verilecek sebzeler patates, tatlı patates, havuç, kabak, balkabağı, brokolidir. Takiben karnabahar, pırasa, kereviz, enginar, ıspanak, semizotu, yeşil fasulye denenebilir. Patlıcan ve bakla için 1 yaşın beslenmesi uygundur.

Hazırlanış: Bir adet küçük patates ve havuç iyice yıkanarak soyulur, ufak parçalar halinde doğranır. Patates ve havuçlar küçük bir tencere içerisine konur üzerine 2 tatlı kaşığı pirinç eklenerek 2 su bardağı su ile haşlanır. Sebzeler yumuşadıktan sonra kendi suyu ile birlikte tel süzgeçten geçirilir veya çatalla ezilerek ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenerek tuz ve salça kullanmadan bebeğe yedirilir. Bebeğin ayına uygun olarak daha sonra bu sebze çorbasına mevsimine uygun diğer sebzeler eklenir. Daha sonra et, tavuk, baklagiller, bulgur vb eklenebilir. Mevsiminde eklenecek olan yeşil yapraklı sebzeler günlük olarak eklenip aynı gün tüketilmeli, ertesi gün kullanılmamalıdır.

Ek Gıdalarda Kahvaltı

Kahvaltı başlandığında ilk haftalarda karışım halinde verilebilir. Bir kibrit kutusu tuzu alınmış beyaz peynir ( labne peynir veya tuzsuz lor peynir),yumurtanın sarısı haşlanmış ve katı olarak, 1 tatlı kaşığı pekmez ve biraz ekmek içi (hazır bebek etimek ekmekleri)  ile 1-2 ölçek biberon maması veya sağılmış anne sütü ile karıştırılarak hazırlanır. Bazen bebeklerin beğenisine göre kahvaltı karışımına meyve püreleri eklenebilir.

Ek Gıdalarda Yumurta

6. aydan itibaren haşlanmış ve katı olarak önce 1 çay kaşığı miktarında başlanır ve yavaş yavaş artırılarak bir tam yumurta sarına çıkılır. Bebeğiniz yumurtaya alıştıktan sonra gün aşırı veya gerekirse her gün 1 yumurta sarısı 1 yaşına kadar verilir.

Ek Gıdalarda Yoğurt

Yoğurt mayalamak için tercihen günlük süt kullanılması daha uygun olur. Sütü iki taşım olacak şekilde kaynatın. Daha sonra cam bir kaseye dökerek soğumasını bekleyin. Bir süre sonra parmağınız ile kontrol edin. Parmağı yakmayacak ısıya ulaşınca mayalama zamanı gelmiş demektir. Bazen ısıyı derece ile ölçerek yapabilirsiniz. Isısı uygun olduğunda yoğurt mayasını kabın kenarından sütün içine koyarak kaymağını bozmadan karıştırın. Takiben üstünü örterek kapatın. Yaklaşık 4 saat sonra dolaba kaldırabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 15.03.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111