+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar?

Bebeklerin ağlaması çok doğal bir durumdur. Çünkü bebeklerin ağlaması sadece bir ses değildir onun hayatta kalması için kullandığı ve ailelerin anne baba olmayı öğrenmesini sağlayan bir sinyaldir. Tabi bebeğiniz ağladığı zaman endişelenmeniz özellikle ilk kez anne baba olduysanız kendinizi çok çaresiz ve yetersiz hissetmeniz normaldir.

Ama endişe etmeyin yalnız değilsiniz çünkü sizin gibi pek çok anne baba aynı duyguları yaşıyor. Normalde bebekler doğum anından itibaren ağlarlar. Ağlama onların bir iletişim şeklidir. Çünkü konuşamazlar ve maalesef konuşana kadar da ihtiyaçlarını ağlayarak dile getirirler. Doğal olarak da hiçbir bebeğin ağlamadan büyümesi mümkün değildir. Eğer bebeğiniz ağlıyorsa aslında size bir şey anlatmaya çalışıyordur. Önemli olan onun ağlamasının nedenini anlayabilmektir. Bu da ancak zaman içerisinde bebeğinizi tanıyarak ve tecrübe edinerek kazanabileceğiniz bir yetenektir. Gerçekten bebeğinize bakmaya başladıktan sonra onun açlıktan mı gazdan mı yoksa yorulduğu için mi ağladığını zamanla anlamaya başlarsınız. Ama bu tecrübeyi kazanmak biraz zaman alır. Bu süreçte de yapabileceğiniz en iyi şey sabırlı olup bebeğinizin ağlamasını anlamaya çalışmaktır.

Normalde gün içersinde bebeklerin çoğu 1-3 saat kadar ağlar. Ama 10 bebekten biri maalesef biraz daha çok ağlayabilir. Eğer böyle bir bebeğiniz varsa çok yorulmanız, çaresiz ve bitkin hissetmeniz çok doğaldır.

Bebeklerin Ağlama Nedenleri

1-Açlık: Açlık aslında bebeklerin en sık ağlama nedenidir. Özellikle bebeğiniz çok küçükçe açlıktan ağlaması daha sık olur. Çünkü bebeklerin mideleri ilk günlerde çok küçüktür. Bu nedenle sık emer ve sık acıkırlar. Çoğu anne 1 saat önce emzirdim. Daha bebeğim acıkmamıştır diye düşünür. Ama anne sütü çabuk sindirilir ve mideyi çabuk boşaltır. Bu nedenle bebekler çok çabuk acıkır ve ağlar. Ama mama ile beslenen bebekler daha uzun aralıklarla emebilir. 2 - 3 saat bazen 4 saat kadar acıkmayabilir. Çünkü mamanın sindirimi daha zor ve mideyi boşaltması daha geçtir. Kısaca bebeğiniz ufaksa ve ağlıyorsa öncelikle aç olup olmadığını kontrol edin.

2-Gaz Sancıları: Özellikle yine ilk haftalarda bebeklerin ağlama nedenlerinden biri de gaz sancılarıdır. Bu ağlamalar genellikle 2 veya 4. haftada başlar 40 güne kadar maksimum seviyeye çıkar ve genellikle 3 veya 4. ayda kendiliğinden geçer. Nadiren gün boyu sürse de sıklıkla akşam saatlerine biriken bu ağlamaların nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ama bebeğiniz güzel kilo alıyorsa ve doktorunuz tarafından altta yatan herhangi bir neden (enfeksiyon, alerji, reflü vb ) saptanmadıysa sabretmeniz ve destek almanız dayanmanıza yardımcı olur. Unutmayın bebeklerde yaşanan bu gaz sancıları geçici bir durumdur.

3-Kucak İstiyor Olabilir: Yeni doğmuş bebeklerin özellikle ilk aylarda anne karnındaki güveni hissetmeleri için çok sık kucak istemeleri normal bir durumdur. Dokuz ay anne karnında olan bebekler ilk aylarda kucakta olmayı severler. Çünkü bu onlara güven verir. Unutmayın büyümüş olan hiçbir bebek kucağa gelmez. Ayrıca bebeğiniz henüz onu kucakta tutacağınız kadar küçüktür. O yüzden onu istediği kadar kucağa almanız mutlu ve huzurlu olması ve ağlamasını yatıştırmanız için esas yoldur. Eğer kucakta tutmanız yorucu oluyorsa bir sling veya kanguru kullanmayı deneyebilirsiniz.

4-Yorgunluk: Ufak bebeklerin gün için döngüleri oldukça kısadır. 1 veya 1,5 saat içinde acıkır, emer, altını kirletir, uyur ve uyanır. Yani yorulur ve dinlemeye ihtiyaçları olur. Bebeğinizin ilk haftalarında onun yorgunluk ve uyku ihtiyacı olduğunu anlamakta zorluk yaşayabilirsiniz. Ama zaman geçtikçe bebeğinizin yorgunluk belirtilerini anlayama başlayacak ve onu sakinleştirmeniz daha kolay olacaktır.

5-Altını Kirletmiş Olabilir: Bebekler idrar veya kaka yaptıklarında derilerinde tahriş hisseder ve ağlarlar. Bez değiştirilmesi rahatlamalarını sağlayabilir. Bu nedenle bebeğiniz ağladığı zaman ilk olarak altını kontrol etmeniz önemlidir. Ama ilk aylarda bebekler bezlerinin değiştirilmesi sırasında da çok ağlayabilir. Çünkü bez açıldığındaki ve silinmesi sırasındaki ısı farkı onları rahatsız eder. Güvensizlik hissi verir. Ama zaman içerisinde alt değiştireme sırasında pratikleşmeniz ve onu rahatlatıcı oyuncaklar göstermeniz ağlamasını azaltacaktır.

6-Ortam Isısı: Bebeğinizin bulunduğu ortamın çok sıcak veya soğuk olması onu rahatsız edebilir. Kış aylarında oda ısısının 22-24 C olması yeterlidir. Pek çok anne baba bebeklerin elleri, ayakları ve burnu soğuk olunca bebeğinin üşüdüğünü düşünür. Ama vücudun uç kısımları her zaman soğuk olur. Bu bölgelere bakarak bebeğinizi ısıtmaya çalışmayın. Çünkü bebeklerin fazla ısınması onları rahatsız eder. Normalde bebeğinizin üşüdüğünü ancak onun karın veya sırtına bakarak anlayabilirsiniz. Bebeğinizin sırtı ve karın kısmı soğuk değilse bebeğiniz üşümüyordur. El, ayak ve burunun soğuk olması üşüdüklerini göstermez. O nedenle bebeğinizi fazla sıcak veya soğuk tutmadan ortam ısısına uygun giysiler giydirmek ağlamasını azaltabilir.

7-Hasta Olabilir. Bebeğinizi tanıdıkça ve onunla zaman geçirmeye başladıkça artık ağlamalarının tipini anlarsınız. Açlık mı gazı mı altını mı kirletti vb hepsinin ağlama şekli birbirinden farklı olur. Eğer ki bebeğiniz hasta ise onun ağlamasının farklı olduğunu çok kolay anlamaya başlarsınız. Ayrıca ağlama dışında ateş, iştah azalması, öksürük, burun akıntısı, kusma, ishal gibi bulguların olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Ağlamaya bu bulgular eşlik ediyorsa doktorunuz ile görüşmeniz uygun olur.

Sonuç olarak bebeğiniz ağlıyorsa bu sizin yaptığınız bir hata nedeniyle değildir. Hatta pek çok anne baba kendini suçlu hissetse de bu sizin suçunuz değildir. Aslında bebekler ağlar. Ama ağlayan bir bebeğiniz varsa ona karşı duyarlı olup onun tek iletişim şekli olan ağlamanın nedenlerini çözmeye ve ona yardımcı olmaya çalışın. Yani bebeğinizi tanımaya çalışın. Gerekli durumlarda eğer ağlamasının altında fiziksel bir rahatsızlık olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışın ve yardım alın. Bazen neden ağladığını bilemediğiniz ve kendinizi çok çaresiz hissettiğiniz zamanlar da olacaktır. Ama sabırlı davranmanız bu durumu aşmanıza yardımcı olur.

Bebeğiniz ağladığı zaman ona hemen yanıt vermeniz ağlamasının nedenlerini saptayarak onu rahatlatmaya çalışmanız önemlidir. Çünkü ağlamasının yatıştırılması onu psikolojik olarak rahatlatır ve aranızdaki bağın güçlenmesini sağlar. Hiçbir zaman bebeğinizi şımarık yapmaz. Eğer ağlamasını bir miktar görmezden gelirseniz o zaman daha fazla size bağımlı daha çok ağlayan bir bebeğiniz olabilir.

Güncelleme Tarihi: 29.09.2023
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111