+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebeğim Meme Emerken Isırıyor!

Bebeğim Meme Emerken Isırıyor!

Bebeğin Emerken Memeyi Isırması

Emzirmenin hemen her döneminde bebeklerin memeyi ısırması sık karşılaşılan bir durumdur. Maalesef bu durum anneleri hem üzer hem de memelerinde ciddi ağrıya neden olur. Hatta emzirmeden bile soğutup korkutabilir. Eğer bebeğiniz yenidoğan döneminde memenizi ısırıyorsa muhtemelen bir tutma sorunu vardır. Çünkü normalde yenidoğan bebeklerin dişi yoktur ama damakları ile memeyi ısırma hareketi yapabilirler.

Pek çok anne de bebeğimin dişi yok ama mememi ısırıyor şekilde ifade eder. Aslında bebekler memeyi düzgün tuttuğu zaman dili alt çene üzerinde damağı kaplar. Bu nedenle kendi dilini ısırmadan memeyi ısırması mümkün olmaz. Ayrıca memeyi düzgün bir şekilde tuttuğu zaman anne memesinin büyük kısmı ağız içinde olduğu için yine meme ucunu ısırması mümkün değildir. Eğer bebeğiniz memeyi düzgün tutmamış ise, dilini kullanmadan ve sadece memenin ucunu tutmuşsa memeyi ısırma hareketi yapabilir. Bu da anne meme ucunu acıtır ve yaralara neden olur.

Bebekler ayrıca en sık dişleri çıktıktan sonra memeyi ısırır. Bazen emzirmenin başında bazen doydukları ve uykuya geçtikleri zaman bazen de emzirmenin ortasında memeyi ısırabilirler. Kısacası bebekler emzirme sırasında değişik nedenlerle memeyi ısırabilir.

Bebekler Memeyi Neden Isırır?

Diş Çıkarma: Bebekler özellikle diş çıkarma döneminde diş etlerinde olan huzursuzluk nedeniyle bir şeyleri ısırma hevesinde olur. İşte bu süreçte rahatlamak için memeyi ısırabilirler. Bebeğinize dişlik verip diş etlerinde huzursuzluğu azaltarak ısırmayı önleyebilirsiniz.

Süt Miktarındaki Azalma: Bebekler özellikle süt miktarında bir azalma olduğu zaman hayal kırıklığına uğrar ve daha fazla süte ihtiyaç duyarak memeyi ısırabilir. Süt miktarınızı artırmak bebeğin ısırma isteğini azaltacaktır.

Memeyi Yetersiz Tutma: Bebeğiniz anne memesini düzgün tutamıyor ve memeye iyi bir pozisyonda yerleşemiyorsa o zaman emzirme sırasında ısırma hareketi yapabilir. İşte bu nedenle bebeğinizin memeyi tutma sorununu düzeltmek için mutlaka bir emzirme danışmanından destek alın.

Hızlı Süt Akışı: Bazen bebekler emme sırasında süt akışı hızlandığı zaman memeyi ısırarak süt akımını azaltmaya çalışır. Böyle hızlı süt akışı durumunuz varsa bir emzirme danışmanından destek almanız iyi olur.

Doyduktan Sonra Isırma: Emzirmenin sonuna doğru bebekler tam doydukları zaman veya emzirme bittiğinde oyun gibi memeyi ısırabilir. Ya da doyup uykuya daldıktan sonra meme ağzında kayarken uyanıp memeyi ısırabilir. Bu nedenle bebeğiniz doyduğu zaman memenizde bekletmeden ayırmanız en iyisidir.

Oyun Gibi Isırma: Bebekler özellikle 7 ile 9 aylar arasında eğer dişleri de varsa ısırmayı denemek ister. Bu sırada çok fazla reaksiyon gösterip çığlık atarsanız bunu oyun sanarak sık sık tekrarlayabilir. Fakat çok fazla tepki bazen bebekleri korkutup meme reddine de neden olabilir.

Hastalık Durumu Varsa: Bebekler hasta ve burnu tıkalı olursa memeyi ısırabilir. Emerken burundan nefes aldıkları için eğer burunları tıkalı kalırsa rahat emebilmek ve memeyi yakalayabilmek için ısırma hareketi yapabilir. Bu nedenle emzirme öncesi burunun açık olmasını sağlayın.

Meme Başı Karışıklığı: Emzirmeye başladığınız ilk haftalarda özellikle bebeğiniz ve sizin emzirmeyi öğrendiğiniz dönemde biberon, emzik veya slikon emzirme başlığı kullanmanız bebeğin meme ucu karmaşası yaşamasına neden olur. Yani bebeğiniz anne memesini emzik veya biberon gibi emmeye çalışır. Bu da memeyi ısırmasına neden olur. Çünkü bebeklerin anne memesini kavrayıp emmesi biberon, emzik ve slikon meme başlığını emmesinden farklıdır.

Bebeklerin Memeyi Isırmasını Önlemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Bebeğiniz Memeyi Isırırsa Ne Yapabilirsiniz?

1-Eğer bebeğiniz memenizi ısırırsa hemen parmağınızı araya sokup meme ucunuzu çıkarmaya çalışın.

2-Isırdığı zaman hemen emmeye ara verin. Memeyi vermeyin emzirmeyi bırakın eğer ağlar ve meme isterse tekrar emzirin. Fakat tekrar ısırırsa tekrar memeyi bıraktırın ve bir daha meme vermeyin. Bebeğinize ısırma sonrası meme alamayacağını öğretin. Dişleri çıkmış olan pek çok bebeğe ısırmanın acı verdiğini sakince bağırmadan çığlık atmadan açıklamanız kesinlikle onun anlamasını sağlar.

3-Her ne sebepten olursa olsun eğer bebeğiniz memenizi ısırırsa çok acı veren bir durum olmasına rağmen aşırı tepki vermeden yavaşça parmağınızı ağız içine sokarak gevşetmeye çalışın. Bunu yapamazsanız bebeğinizi memenize doğru bastırarak veya hafifçe burnunu sıkarak nefes almasını bir miktar engelleyin. Böylece ağzını açarak ısırmayı bırakacaktır.

Güncelleme Tarihi: 15.03.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111