+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebeklerde Meme Reddi

Bebeklerde Meme Reddi

Meme reddi bebeklerde sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Emzirme sırasında bebeğin çığlık atarak kafasını çevirip memeyi emmek istememesi, memeyi reddetmesi, emerken kısa süre sonra bırakıp ağlamaya başlaması ve ya hiç memeye gelmek istememesi meme reddi olabilir. Anneler bu duruma çok üzülür, hatta bebeğinin kendini sevmediğini bile düşünür. Sonuçta bu durum anneler için çok stres yaratır. Aslında meme reddi emzirme süresi boyunca pek çok bebekte karşılaşılan bir durumdur. Fakat anneler bu süreçte çok endişe ederek bebeklerinin bir daha hiç meme emmeyeceğini sanıp daha da strese kapılırlar. Ama meme reddine neden olan durumun çözümü sağlandıktan sonra pek çok bebeğin uzun aylar boyunca emmeye devam ettiği görülür. Bu nedenle meme reddinde en önemli olan şey annelerin sakin ve sabırlı davranmasıdır.

Bebeklerin memeyi reddetmesi hemen her ayda olabilir. Memeyi her emzirmede reddedebildiği gibi sadece bazı emzirmelerde de reddedebilir. Bazen emzirmeye başladıktan birkaç dakika sonra emmeyi bırakır veya hiç emmeye başlamayabilir. Bazen de tek bir memeyi emmek istemez, diğer memeyi emebilir. Her nasıl olursa olsun aslında meme reddi genellikle geçici bir durumdur. Bir kaç gün veya bazen birkaç hafta içinde kaybolur.

Bazı bebekler ise aslında memeyi reddetmez. Sadece emmeleri biraz zor olur. Çok huzursuz ve hırçın olurlar, memeyi tutmakta zorluk yaşarlar. Memeyi çabuk emerler, çabuk bırakır sonra tekrar emmek ister ve huzursuz olarak emmeye devam ederler. Bazı bebekler ise çok uykulu ve isteksiz olur. Ama bir kez memeyi yakaladığı zaman emmeye devam ederler. Bunun dışında bebekler büyüdükçe emzirme sıklığı ve süresi değişiklik gösterir. İlk aylarda 24 saatte 8-12 kez 20-30 dakika meme emen bir bebek büyüdüğü zaman emme süresi ve sıklığını azaltabilir. Bu durum normaldir. Meme reddi değildir. Anneler bu durumu genellikle meme reddi olarak düşünür. Bebeğinizin emzirme sıklığı ve süresine takılı kalmadan yeterli olarak beslendiğini gösteren işaretler varsa ve doktor kontrollerinde yeterli kilo aldığı saptanırsa bebeğiniz yeterli süt alıyor demektir. Yani meme reddi yaşamıyorsunuzdur. Gün içerisinde bebeğiniz sadece birkaç emzirmeyi reddediyorsa bu da meme reddi olmayabilir.

Bebekler emzirme süresi boyunca memeyi değişik nedenlerden dolayı reddedebilir. Aşağıda bebeğe, memeye ve anne ait nedenler verilmiştir. Fakat bazen bebeğin memeyi reddetmesinin nedeninin saptanamadığı da unutulmamalıdır.

Bebekler Memeyi Neden Reddeder?

Bebeklerin Memeyi Reddetmesinde Süte Ait Nedenler

Anneye Ait Nedenler

Bebeklerin Memeyi Reddetmemesi için Neler Yapabilirsiniz?

  1. Anneler için zor bir durumdur. Ama elinizden geldiği kadar sakin ve soğukkanlı olmaya çalışın. Çünkü stresli veya gergin olmak bu durumu daha da zorlaştıracaktır. Sizin stresli ve gergin haliniz bebeğinizi daha çok etkileyecektir.
  2. Bebeğinizi emmesi için sakın zorlamayın. Bu durumu daha da kötüleştirebilir. Bebek ile olan iletişimizi zora sokabilir.
  3. Bebeğinizi sık sık kucağınıza alın memenize yakın tutun. Gerekirse sling kullanın.
  4. Ten tene temas yapın. Üstünüzü çıkarıp çıplak iken bebeğinizi alıp onunla biraz oynayın ve bir süre sonra memenizi teklif edin.
  5. Bebeğiniz ile birlikte banyoya girin ve birlikte banyo yaparken emzirmeye çalışın Ayrıca banyo sonrası bebeğiniz rahatlamış olur yine emzirmeye çalışın.
  6. Memeyi tutturmak için dikkatini dağıtmaya çalışın. Açık havada yürüyün, müzik dinletin, şarkı söyleyin, masaj yapın, beyaz gürültü yapın, bazen sessiz bir ortamda bulunun vb
  7. Bebeğinizi değişik emzirme pozisyonları kullanarak emzirmeye çalışın. Koltuk altı pozisyonu, yatarak veya ters beşik pozisyonu deneyebilirsiniz.
  8. Biraz uykulu iken yani uykuya dalarken ve uyanmadan az önce emzirin. Bebekler uykulu oldukları zaman memeyi daha kolay kabul edebilirler. Ayrıca gece emzirmelerini biraz daha artırmayı deneyebilirsiniz.
  9. Eğer bebeğiniz çok hırçın ve huzursuz ise çok az bir miktar sağılmış anne sütünü verip hırçınlığını geçirmeye çalışın daha sonra memenizi teklif edin.
  10. Bebeğinizin herhangi bir hastalığı varsa (burun tıkanıklığı, pamukcuk vb ) mutlaka tedavi ettirin.
  11. Aşırı miktarda süt yapımı varsa bebek emzirme sırasında fazla süt nedeniyle emmeye devam edemiyorsa öncesinde bir miktar süt sağabilir veya emzirme sırasında memeyi makaslama şeklinde tutabilirsiniz. En önemlisi doğru bir emzirme tekniği ile emzirme sağlanmasıdır.
  12. Çok değişik bir yöntem olsa da dönen bir sandalye üzerinde emzirmeye çalışın. Bazen işe yaradığı gösterilmiştir.
  13. Biberon ve emzik kullanıyorsa ve bebeğinizin kafası bu nedenle karışık ise mutlaka emzik ve biberonu kesin.
  14. Fakat bazı durumlarda biberon ve emzik kullanımı nedeniyle bebek memeyi reddediyorsa önce emzik veya biberon ile sakinleştirip kucakta tutarak bir süre sonra ağzından emzik ve biberonu çekip yavaş yavaş memenizi vermeyi deneyebilirsiniz. Bazen işe yarayabilir. Bazı bebekler belki bu şekilde tekrar memeyi tutmaya başlayabilir. Aynı şekilde gerekirse bazen meme ucu benzeri slikon aplikatör de deneyebilirsiniz. Ama esas olan biberon ve emzik kullanımının kesilmesidir.
  15. Eğer süt miktarınız az ise öncelikle anne sütünüzü artırmaya çalışın. Yeterli bir artış sağlanamazsa o zaman bir emzirme destek sistemi kullanmanız fayda sağlayabilir.

Sonuç olarak aslında meme reddi sıklıkla geçicidir. Annelerin sadece sakin kalarak bu durumun geçici olduğunu ve sonrasında bebeklerinin mutlaka memeye döneceklerini bilmesi gerekir. Çok çok nadiren bazen bebeklerin memeye dönmediği olabilir. Ama bu durum bebeğiniz ile emzirme dışında bağ kurmanıza tabiî ki engel değildir. Bütün çabalarınıza rağmen bebeğiniz memeye dönmüyorsa doktorunuzdan ve bir emzirme danışmanından yardım almanız en iyisidir.

Dil Bağı Emzirmeye Engel Olur mu?

Dil bağı dilin altında olan ve dilin hareketini kısıtlayan ince bir zardır. Dilin ağız tabanına bağlanmasını sağlar. Bazen çok kısa bazen de kalın olabilir. Genellikle %4-11 oranında görülür ve erkek bebeklerde biraz daha sıktır. Dilin ön kısmında olan dil bağı bebek ağladığı zaman kolaylıkla görülür. Fakat dilin daha gerisinde olan dil bağının görülmesi zordur. Tanı genellikle bebeğin ilk muayenesi sırasında bebek ağlarken dilin altında kolaylıkla görülüp konur. Bunun dışında eğer bebek dilini ağız içinden dışarı çıkaramıyorsa veya dilin ucu çatallı gibi oluyorsa o zaman yine dil bağı olduğu düşünülür.

Dilin emme, yutma, besinleri çiğneme ve sesler çıkarabilme gibi pek çok fonksiyonu vardır. Bu nedenle dil bağı olan bebeklerde emzirme ve daha büyüdüklerinde ise konuşma problemleri görülebilir. Emzirme sırasında bebeğin dili çok önemlidir. Bebek anne memesini dili ve damağı arasında sıkıştırarak emme işlemini gerçekleştirir ve sütü boşaltır. Dilin hareketi dil bağı nedeniyle yeterli olmazsa bebek anne memesini ağız içine uygun şekilde alamaz. Emerken aşırı efor sarf eder, terleme olur ve yeterli kilo artışı olmaz. Emzirme sonrası ise anne meme ucu düz görünür, meme ucunda şerit şeklinde bir katlanma olabilir ve meme ucunda çatlak ve yaralar oluşur. Tabi ki emzirme sırasında olan bu sorunların hepsi her zaman dil bağı nedeniyle olmayabilir. Normal emzirme sürecinde annelerin pek çoğu bu problemleri yaşayabilir. Ayrıca dil bağı olan bebeklerin bir kısmı da hiçbir sorun yaşamadan anne memesini çok iyi emebilir. Ama emzirme sorununuz varsa ve dil bağı nedeniyle olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bunu değerlendirebilecek doktorunuz veya bir emzirme danışmanından yardım almanız en iyisidir.

Dil bağı saptanan bebeklerin mutlaka iyi bir şekilde muayene edilip değerlendirilmesi gerekir. Çünkü bu bebeklerin her zaman tedavi edilmesi gerekli değildir. Eğer emzire sorunu yoksa bebek iyi bir şekilde emiyor ve kilo alıyorsa dil bağına müdahale edilmemelidir. Çünkü genellikle ilk 1 yıl içerisinde dil bağı zaten bir miktar uzar. Dolayısıyla hem emzirme de hem de konuşmada sorun yaratmaz. Ama bebeğinizin emzirme sorunu varsa, yeterli kilo alamıyorsa, meme ucunda yaralar olmuşsa, emzirme problemleri yaşıyorsanız ve bu durumun dil bağı nedeniyle olduğu düşünülüyorsa o zaman dil bağı ufak bir cerrahi işlem ile kesilebilir.

Güncelleme Tarihi: 15.03.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111