+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Doğru Emzirme Teknikleri ve Pozisyonları

Doğru Emzirme Teknikleri ve Pozisyonları

Emzirme Teknikleri

Yenidoğan bebeklerde bulunan bazı refleksler doğru emzirme teknikleri ve pozisyonları için önemlidir. Bu refleksler arama, emme ve yutmadır. Arama refleksinde bebekler yanaklarına, dudaklarına veya çenelerine herhangi bir şey dokunduğunda başlarını çevirerek ağızlarını açar ve dillerini öne ve aşağı doğru uzatarak meme ararlar.

Arama refleksi gebeliğin 32. haftadan itibaren aktiftir. Emme refleksinde yine bebekler damaklarına herhangi bir şey dokunduğunda emmeye başlarlar. Takiben bebeğin ağzı sütle dolarsa yutma refleksi gerçekleşir. Bebekler koordine bir şekilde emme, yutma ve aynı anda nefes almayı genellikle gebeliğin 32-35. haftalarından itibaren başarabilirler. Emzirme süreci başladığında bebeğin bu reflekslerinin sağlıklı olması emzirmenin devamı açısından oldukça önemlidir.

Bebeğinizin Memeyi Yakalaması

Emzirme doğal bir süreç olmasına rağmen pek çok annenin bu dönemde destek alması ve bilgilendirilmesi gerekmektedir. Anneye bebeğine nasıl pozisyon vereceği ve memeyi nasıl tutturacağı mutlaka gösterilmeli ve desteklenmelidir. Emzirme öncesinde anne rahat ve sakin bir ortamda olmalıdır. Bebeğin yüzü ve vücudu anneye dönük olmalı, vücudu düz bir hat oluşturmalı, anne bebeğini kendine yakın tutmalıdır. Bebeğinin başını dirseğine yerleştirmeli ve kolu ile vücudunu desteklemelidir. Memesini C harfi şeklinde kavrayarak ve başparmakla memenin üstünden destekleyip memeyi bebeğin ağzına girecek şekle elverişli hale getirmelidir. Daha sonra annenin meme ucunu bebeğin dudaklarına sürmesi ve bebeğin ağzını büyük açmasını bekleyerek, bebek ağzını çok büyük açtığı anda memesini bebeğin ağzına yerleştirmesi yeterli olacaktır. Bebeğin memenin ucu ile birlikte çevresindeki siyah kısmın girebildiği kadarını kavraması sağlanmalıdır.

Bebek memeyi doğru yakaladığında ağzı büyük açık, dudakları dışa dönük, çenesi memeye değer şekilde olmalıdır Memem ucunu çevreleyen siyah kısım (areola)  alt dudakta üsttekinden daha az görülmelidir. Emzirme bitiminde ise meme ucu sağlıklı görülmelidir. Alttaki şekilde memeyi doğru ve yanlış yakalama şekilleri görülmektedir.

Emzirme sırasında annelerin bebeğe uygun pozisyon verip vermediği mutlaka kontrol edilmelidir.

Ayrıca bebeğin başka pozisyonlarda da memeyi tutabileceği annelere anlatılmalı ve gösterilmelidir. Anne bu pozisyonlardan rahat ettiğini seçmelidir.

Doğru Emzirme Pozisyonları

Bebek anne memesini değişik pozisyonlarda tutabilir;

1-Beşik Tutuşu: En sık kullanılan pozisyondur. Anne rahat bir yere oturur. Bebeğini kucaklar ve bebeğin yüzü ve gövdesi anne ye dönük olur. Bebeğin başı annenin dirseğinde annenin kolu ise bebeğin gövdesinde olur. Anne memesini C şeklinde tutar. 

2-Koltuk Altı Tutuşu: Anne rahat bir pozisyonda oturur. Annenin dirseğini ve bebeğin bacaklarını desteklemek için annenin yan tarafına bir yastık konur. Bebek annenin yanına yastığın üzerine başı annenin avucunun içerisine, bacakları koltuk altına uzanacak şekilde yatırılır. Yakalama sorunu olan, erken ve ufak doğmuş bebeklerde, ikiz bebeklerde, annenin memeleri büyükse veya annenin karnında sezaryene bağlı ağrı varsa bu tutuş kullanılabilir. 

3-Çapraz beşik tutuşu: Anne rahat bir pozisyonda oturur iken bebeği kucağına alır. Emzirdiği memesinin tersi tarafındaki kolu ile bebeği kucaklar. Bebeğin yakalama sorunu varsa, erken ve ufak doğduysa bu yöntem kullanılabilir. 

4-Yatarak tutuş: Annenin başı ve sırtı bir yastık ile desteklenir. Anne yan tarafına doğru yatırılır. Bebeğin yüzü anne memesine dönük olur. Anne kolunu bebeğin omuzları arkasından kavrayarak bebeği vücuduna yaklaştırır. Diğer eliyle memesini destekler. Daha çok sezaryen sonrası ağrısı olan veya yorgun anneler bu şekilde emzirebilir.

Güncelleme Tarihi: 15.03.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111