+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Karın Üstü Aktivite Zamanı (Tummy Time)

Karın Üstü Aktivite Zamanı (Tummy Time)

Karın Üstü Aktivite Zamanı (Tummy Time)

Bebeklerin karın üstü aktiviteleri uyanık oldukları zaman kolları ile destekli bir şekilde yüz üstü vakit geçirmesidir. Tummy Time doğumdan kısa süre sonra başlayabileceğiniz ama pek çok anne babanın bebeğim çok ağlıyor diye vazgeçtiği karın üstü aktiviteleri aslında bebeğinizin gelişimi için oldukça faydalıdır.

Bebeklerde Karın Üstü Aktivitelerinin Faydaları Nelerdir?

  1. Bebeğin ense, sırt, kol, bacak ve karın kaslarının güçlenmesine ve motor gelişimine yardımcı olur. Karın üstü vakit geçirmeyen bebeklerde motor gelişim basamakları geri kalır. Baş tutma, uzanma, yakalama, dönme, emekleme, oturma ve hatta yürüme gibi motor becerilerde gecikme yaşanır.
  2. Karın üstü aktiviteleri görüş alanını artırır. Bebeğin çevreyi daha iyi görmesini sağlar. Önüne yerleştirilen oyuncaklar ile göz ve vücut koordinasyonu gelişir. Vücut dengesinin gelişimini artırır.
  3. Bebekler uyanıkken yapılan karın üstü aktiviteleri bebeklerin ani beşik kaybı nedeniyle uykuda sırt üstü yatırılması ve buna bağlı olarak gelişen başın arka kısmının düzleşmesi yani yassı kafa gelişmesi riskini azaltır.

Karın Üstü Aktiviteleri Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

Doğumdan kısa süre sonra karın üstü aktiviteleri başlanabilir. Günlük 30-60 dakika kadar karın üstü aktivitesi yaptırabilirsiniz.

Aktiviteleri bebeğiniz aç, uykusuz, huzursuz ve çok tok olduğunda yaptırmayın. Çünkü o zaman bebeğiniz mutsuz olur. Kucakta, evde ve bahçe gibi uygun olan her yerde karın üstü aktiviteleri yaptırabilirsiniz. Eğer sert zemin bebeğinizi rahatsız ederse yere bir örtü serebilirsiniz. İlk zamanlarda kollarının altını yastık ile desteklemek bebeğinizin alışmasını kolaylaştıracaktır.

Karın üstü pozisyonda önüne oyuncaklar, resimli kartlar, kitap, sesli oyuncaklar ve ayna koyun. Oyuncakları dağınık bırakın. Kafasını çevirerek bütün oyuncaklara bakmasını sağlayın. Ayrıca onunla karşılıklı yatarak göz teması kurun, konuşun ve şarkı söyleyin.

Belki ilk günlerde bebeğiniz karın üstü pozisyonunu sevmeyecek ve ağlayacaktır. Ama sabırlı olup dikkatini çekerek onunla oynayıp iletişim kurarak bu pozisyonu sevmesini sağlayabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 07.04.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111