Bebeklerde Güneş Yanıklarına Dikkat
Yaz geldiği zaman açık havada vakit geçirmek ve güneşin yararlı etkilerinden faydalanmak gerekir. Ama bebeklerin cildi çok ince ve narin olduğu için güneş yanıklarına karşı çok hassastır. Bu nedenle güneşten uygun şekilde faydalanırken zararlı etkilerinden de mutlaka korunmak gerekir. Çünkü ciddi güneş yanıklarının en önemli etkisi daha sonra gelişebilecek cilt kanserlerine neden olmasıdır.
Güneş yanıkları güneşe uygun olmayan şekilde maruz kalındığı zaman gelişir. Yanıklar ciltte kırmızı, ağrılı ve kaşıntılı lezyonlar şeklinde olur. Deri gergindir ve hatta su toplaması yani 2. derece yanık şeklinde de olur. Sıklıkla güneşe maruz kaldıktan 2 veya 4 saat içinde başlar ve 12-24 saat içinde maksimum seviyeye çıkar. Güneş yanıklarında neler yapmanız gerektiği kadar neler yapmamamız gerektiği de önemlidir.
Güneş Yanıkarında Neler Yapabilirsiniz?
- Bebeğinize bol miktarda sıvı vermeye çalışın. Eğer emiyorsa bol bol emzirin veya mama alıyorsa mamasını düzenli verin ve özellikle su teklif edin. Sıvı alımı hem sıvı kaybını önler hem de güneş yanıklarının iyileşmesini kolaylaştırır.
- Serin bir banyo yaptırın.
- Islatılmış bezleri yanık olan bölgelerin üzerine koyun, 15-20 dakika tutun ve gün içinde aralıklı olarak 4 veya 5 kez uygulayın.
- Doktorunuzun önereceği iyi bir su bazlı nemlendirici kremi yanık olan bölgelere sürün.
- Yanık olan bölgedeki ağrıyı azaltmak için doktorunuzun önereceği ağrı kesici şurupları kullanın.
- Yanıklar iyileşene kadar bebeğinizi güneşten uzak tutun.
- Rahat ve cildini tahriş etmeyecek giysiler giydirin.
- Eğer güneş yanığı 2. derece su toplaması şeklinde olduysa mutlaka hastaneye başvurun. Çünkü yanık yerinde enfeksiyon gelişebilir. Uygun antibiyotikli kremlerin kullanılması gerekebilir.
- Eğer bebeğiniz 1 yaşın altında ise, huzursuzluk, ateş, titreme, bulantı kusma, baş ağrısı, uyku hali gibi bulgular varsa mutlaka doktorunuza başvurun.
Güneş Yanıklarında Yapılmaması Gerekenler
- Güneş yanıklarını fark etmenize rağmen önemsemeyerek tekrar güneşe çıkmak.
- Deri üstüne buz veya buzlu su koymak. Deride daha fazla hasara neden olur.
- Vazelin gibi ısıyı içeride hapsedip yanığı ağırlaştıran kremleri kullanmak. Yanığı daha da ağırlaştırır.
- Yanık bölgesine yoğurt, diş macunu, tereyağ ve aşırı yoğun kremler sürmek. Bunlar enfeksiyon riskini artırır.
- Benzocaine ve alkol içeren antiseptik solüsyonları kullanmak. Bunlar deride tahriş ve alerji yapar.
- Su toplaması şeklinde olan ikinci derece yanıklarda bülü patlatmak. Deride enfeksiyon riskini artırır. 6-12 aydan küçük bebeklere doktora danışmadan ilaç kullanmak.
- Ağrı kesici olarak aspirin kullanmak.
Ayrıca Çocuklarda Güneşten Korunma makelimizi inceleyebilirsiniz.
21 ay sonrada olsa teşekkür etmek istedim. İlay daha 4 günlük iken artan sarılık değeri sebebi ile hastanede yatmıştık. Bu süreçte tavsiye üzerine sizden randevu almıştık. Randevumuza 2 gün olmasına rağmen ve bu 2 günün sarılık
05.04.2022Anne olmaya hazır olamıyormuş insan. Çocuk sahibi olmak ebeveynin karar verdiği bir şey de değilmiş. Çocuk istediğinde, seçiyormuş anne babasını. Anne babasının onun dünyaya geldiğin ilkgünden itibaren yapması gereken en önemli
Sarah 12.11.2021Sevgili Yelda hocamı hamileliğim sırasında olan doğum ve bebek bakımı eğitimleri sayesinde tanıştım. Kızımın doğumuyla kendisini ziyarete başladık. Ardından oğlumuz dünyaya geldi. Şu an tam 4 senedir birlikteyiz. Kendisi hem ru
Didem 06.11.2021