+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Çocuklar Neden Uzun Süre Yemek Masasında Oturmaz?

Çocuklar Neden Uzun Süre Yemek Masasında Oturmaz?

Çocuklar Neden Yemek Masasında Oturmaz?

Çocukların yemek yemesinde yaşanan zorluklar gibi yemek sırasında masada oturması da aileler için ayrıca zor bir durumdur. Çünkü yeni yürümeye başlayan çocuklar yemek masasında uzun süre oturmak istemezler. Yemek onlar için ilginç değildir. Yürümek ve çevreyi keşfetmek onlar için her şeydir.

Yemek ise işlevseldir ve hemen karınlarını doyurup tekrar etrafı keşfetmek için masandan kalkmak isterler. Hatta keşif ve oyun için hiç yemek bile istemeyebilirler. Ayrıca yemek yemenin sosyal yönü onları hiç ilgilendirmez hatta oldukça sıkıcı gelir. O yüzden hemen masadan inmek isterler.

Aslında bu durum onların gelişimlerinin bir parçasıdır. Ama pek çok anne baba bebeklerinin kendileri ile birlikte yemek masasında uzun süre oturabileceğini düşünür. Maalesef çocukların hemen tamamı anne babaların tahmin ettiğinden daha az bir süre masada oturur.

Çocuklar çok uzun süreler yemek masasında kalamazlar!

Kısaca çocuklar çok uzun süreler yemek masasında kalamazlar. Genel olarak 1 yaşa kadar 20 dakika, 1-5 yaş arası 10-15 dakika, 5-11 yaş 20 dakika, 12 yaş üzeri 30 dakika kadar masada oturabilirler.

Aslında masada aile ile birlikte yemek önemli bir sosyal aktivitedir. Çocuklar sofrada oturarak yemek yerken özellikle masadaki kişiler ile sosyal olarak etkileşim kurmayı öğrenirler. Bunun yanında onlardan yemek yemeği de öğrenir.

Çatal kaşık nasıl kullanılır, sofra adabı nedir, bir restoran veya arkadaşınızın evinde sofrada nasıl davranılır öğrenirler. Ayrıca bebek ve çocuklar için masada oturarak yemek yemenin en önemli yanı aslında güvenli olmasıdır. Çünkü hareket halinde olan bebek ve çocukların beslenmesi sırasında yiyecekleri boğazlarına kaçırma riski olabilmektedir.

Şu bir gerçek ki özellikle hareketlenmiş ve yeni yürümeye başlamış bir çocuğu masada tutmak oldukça zordur. Yapıları gereği sürekli yürümek çevreyi keşfetmek karıştırmak ve oynamak onlara yiyeceklerden daha çekici gelir. Ayrıca yeni yürümeye başlayan çocuklarda özellikle inatlaşma, karşı koyma ve kendi istediklerinin olması için sınırları zorlama ve kurallara medya okuma gibi duygular da masada oturmamasında rol oynar. Bir de yine yaşı gereği seçici yemek yeme durumları da onların hemen masadan inmek istemelerine neden olmaktadır.

Sonuçta çocuğunuzu masada tutmak ve yemek yerken masada oturmasını sağlayabilmek oldukça zor olsa da onları alıştırmak için bazı çözümler olabilir.

Bebeğinizin Yemek Masasında Oturmasını Sağlamak İçin Yapabilecekleriniz

Çocukların ailesi ile birlikte sofrada oturması yemek yemeği öğrenmesi için en iyi yöntemdir. Yemek zamanları birlikte masada oturmak aile bağlarının güçlenmesini sağlayacaktır. O yüzden öncelikle çocuklarla birlikte yemek yediğiniz bir rutininiz olmalıdır.

Kahvaltı, öğlen ve akşam yemekleri ve arada yenebilecek ara öğünler gibi bir rutin olursa çocuğunuz bunu alışkanlık haline getirecektir. Sofraya bilerek ve iştah ile gelecek ve açlık tokluk hissini daha iyi anlayacaktır. Ayrıca ne zaman hangi yemeklerin yeneceğini bilmesi onların kendini güvende hissetmesini sağlar. Bunun dışında yemek zamanının geldiğini hatırlatan bir ritüel de yapmanız iyi olur. Örneğin yemek öncesi elleri yıkamak, sofra hazırlamak, çatal kaşığını seçmek, bir şarkı veya tekerleme söylemek vb gibi.

Yemek sofrasında çocuğunuzun mutlaka rahat oturmasını sağlayın!

Yemek sofrasında çocuğunuzun mutlaka rahat oturmasını sağlayın. Ufak bebek ve çocuklar hareketlidir ve rahat bir oturma pozisyonu yoksa masada fazla kalmak istemezler. Hemen masadan kalkmaya çalışır. O yüzden mama sandalyesinde otururken sırtı arkaya dik olarak yaslanmalı, oturma pozisyonunda kalçalar diz ve ayak bileği 90 derecelik pozisyonda olmalı ve ayaklarının mutlaka basabileceği bir destek olmalıdır.

Yemek yediğiniz masayı sevmesini sağlamaya çalışın. Yemek zamanları dışında masada bazı oyunlar oynayın. Boya yapın, hamur oynayın, yemek hazırlayın vb Yemek dışında masada olumlu deneyimler yaratmanız masayı sevmesini sağlayacaktır.

Çocuğunuza mutlaka rol model olun. Yemeklerinizi hep masada yemeye çalışın. Ayakta dolanırken, oturma odasında ya da koltukta veya televizyon karşısında yemek yemeyin. Sizi bu şekilde yerken görmesi taklit etmesine neden olabilir. Dolayısıyla sizi taklit etmek ister ve masada oturmak istemeyebilir.

Çocuğunuzdan beklentilerinizi yüksek tutmayın!

Çocuğunuzdan beklentilerinizi yüksek tutmayın. Onlar henüz çocuk ve masada 10 dakika bile kalabilmeleri makul bir süredir. Asla herkes yemeğini bitirene kadar sofrada kalmalarını beklemeyin. Çocukları bunun için zorlamayın. Sabırlı olursanız zaman içerisinde masada kalma sürelerinin giderek uzadığını göreceksiniz.

Bebeğiniz masadan inmek istediğinde yemek saatinin bittiğini ona anlatın. Bu zor bir durum olsa da masadan inip dolaşıp veya oyun oynayarak yemek yiyemeyeceğini öğretmeye çalışın. Çoğu aile bebeklerinin aç kalacağı korkusuyla bebeklerinin arkasından ellerinde tabak ile dolaşırken veya oyun oynarken yemek yedirmeye çalışır. Ama esas olan bebeğinize yemeğin masada yeneceğini ve masadan indiği anda yemek saatinin bittiğini öğretmek olmalıdır.

Sizin de mutlaka tutarlı davranmanız önemlidir. Ara sıra aç kalacak korkusuyla pes ederseniz bebeğiniz masadan inmek için her zaman sınırlarınızı zorlayacaktır. Ama tutarlı olursanız çok kolay olmayan ve özellikle çok sabır gerektiren bir durum olsa da zamanla bebeğinizin bunu anladığını masa da kalma sürelerinin uzadığını göreceksiniz.

Çocuğunuzun yemek masasında kalması için asla zorlamayın. Kesinlikle rüşvet kullanmayın. Özellikle televizyon, telefon veya tablet kullanmak size yemek yemesini kolaylaştırır gibi gelebilir. Ama bir süre sonra aslında bu işleri daha da zorlaştıracaktır. Çünkü bebeğiniz zamanla ciddi olarak bu cihazlara bağımlı hale gelecek masaya gelmek ve yemek için daha fazlasını talep edecektir. Daha da önemlisi sürekli ekran bağımlısı olduğu için yemek yemeği de öğrenemeyecektir.

Sonuç olarak hareketlenmiş olan bebekleri masada tutmak oldukça zordur. Yukarda anlattığım önerileri uygulamanız size yardımcı olacaktır. Ama enerjileri yüksek keşfetme duyguları ön planda ve sınırlarınızı zorlayan bebeklerin maalesef hemen masada oturmaya başlayabileceğini düşünmeyin. Özellikle sabırlı ve kararlı olarak devam edebilirseniz zaman içerisinde bebeğinizin masada kalma süresinin uzadığını göreceksiniz.

Güncelleme Tarihi: 27.10.2023
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111