+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Uykulu Yenidoğan Bir Bebek Nasıl Emzirilir?

Uykulu Yenidoğan Bir Bebek Nasıl Emzirilir?

Yenidoğan bebekler çok sık emmek ister ve emerken de aynı zamanda da kısa süreli uyurlar. Tabi bazı bebekler maalesef sürekli uykulu olabilir.

Emmek için uyanmaz veya emerken çok kolay uykuya geçer ve yeterli beslenemez. Böyle bir durumda annelerin aklına yenidoğan bir bebek ne kadar emmeli, ne kadar uyumalı gibi sorular gelir. Eğer uykulu bir bebeğiniz varsa aklınıza takılan sorular ve cevapları size yardımcı olacaktır.

Yenidoğan Bebekler Ne Kadar Uyur?

Yenidoğan bebekler özellikle doğum sonrası ilk 24 saat içinde doğum yorgunluğu nedeniyle çok uykulu olabilir. Daha sonraki dönemde ise 24 saat içinde sıklıkla 16-18 saati uyuyarak geçirirler. Gün içinde 2-3 saat aralıklarla uyanıp emerler. Ama uykuda geçirdikleri sürelerin çoğunda kucakta olmayı isterler. Yani yatakta uyuyarak geçirdikleri süre daha kısa olabilir. Emerken, gaz çıkarırken ve kucakta uykuya devam ederler.

Yenidoğan Bebek Kaç Saat Arayla Beslenmelidir?

Yenidoğan bebeklerin mideleri küçüktür. İlk günlerde anne memesinden gelen süt de (colostrum-ilk ağız sütü) çok az miktardadır. Ayrıca anne sütü çok kolay sindirilir ve mideyi çok kolay boşaltır. İşte bu nedenlerle özelikle ilk günlerde bebeklerin sık sık emmek istemesi normaldir.

Kısaca yenidoğan bir bebek sıklıkla 2-3 saat arayla beslenir. Günde 8 ile 12 kez emer. Ama bazı bebeklerin saat başı bile emmek istemesi normaldir.

Yenidoğan Bebek Emmeden Kaç Saat Uyuyabilir?

Bir bebeğin emmeden ne kadar uyuyabileceği bebeğin emdiği süt miktarı ile ilişkilidir. Eğer annenin sütü varsa bebek yeterli ve etkili bir şekilde memeyi tutuyor yeterli miktarda süt çekiyorsa, idrar ve gaita çıkışı yeterli ve doktor kontrolünde yeterli kilo alıyorsa ve 24 saat içerisinde sık sık emiyorsa bebekler kendi istedikleri kadar uyuyup istediği kadar beslenebilir.

Ama özellikle ilk aylarda çok iyi ve yeterli beslenen bebekler bile anne sütü kolay sindirildiği için sıklıkla 3-4 saat kadar uyku yapar. Ama eğer bebek etkili ve yeterli emme yapamıyor ve sürekli bir uyku hali varsa o zaman uykusundan önce emmesi ve beslenmesi önemlidir. Bu bebekler 2 saatlik arayla uyandırılıp emzirilmesi gerekir ve 3 saaten uzun uykuya da müsaade edilmemelidir.

Yenidoğan Bebekler Çok Uykulu Olabilir mi?

Evet bebekler bazen beslenemeyecek kadar uykulu olabilir. Böyle bir durumda bebek yeterli süt alamaz ve beslenmez. Bu da daha fazla uykulu olmalarına ve daha az beslenmelerine neden olur. Daha az beslenen bebek yeterli kilo alamaz. Kilo alamadığı için de tekrar daha uykulu olur ve anne memesini boşaltamaz.

Yani bir kısır döngü oluşur. Bu süreçte eğer annenin sütü gelmiş ve bebek hala uykulu ve az emiyorsa annenin memesinde süt birikimine neden olur ve takiben kanal tıkanması ve meme itihabı (mastit) gelişebilir. Tabi bir süre sonra da memeden yeterli süt boşalmadığı için annenin süt miktarı giderek düşmeye başlayabilir.

Yenidoğam Bir Bebek Neden Uykulu Olur?

Yenidoğan döneminde bazı bebeklerin normalden daha fazla uykucu olduğu görülür. Bunlar;

Uykulu Olan Bebeğinizi Nasıl Uyandırabilirsiniz?

  1. Bebeğinizi yakından takip edin uykusunun hafif olduğu ve açlık ipuçlarını gösterdiği zaman emzirmeye çalışın. Böyle zamanlarda emzirmek daha kolay olur. Uykusunun hafif olduğunu gözleri kapalı olunca göz hareketlerinin olmasından anlayabilirsiniz. Açlık ipuçları olduğunda bebeğiniz dilini çıkarır kafasını oynatır ağzını açar yalanma hareketi yapar sesler çıkarır ve ellerini ağzına götürmeye çalışır.
  2. Bebeğinizi sık sık kucağınıza alın onu kucağınızda tutmak açlık ipuçlarını daha kolay fark etmeniz sağlar. Ayrıca memenize yakın tutun bu onu emmeye teşvik eder.
  3. Bebeğiniz ile ten tene temas yapın. Bu bebeğiniz emme refleksini tetikleyecektir. Ten tene temas doğumdan hemen sonra yapılabildiği gibi ilk haftalar içerisinde de yapılması emzirmeyi teşvik eder.
  4. Bebeğinizin bezini değiştirin. Üstünü soyun kıyafetlerini değiştirin. Ayak tabanlarına ve vücuduna masaj yapın.
  5. Değişik emzirme pozisyonlarını deneyin. Bazı bebekler klasik beşik tutuşu dışında koltuk altı veya çapraz tutuşlarda uykuya dalmadan emebilir.
  6. Ortamı hafif loş yapın. Aşırı yoğun ışık bebeğin gözlerini kapamasına ve uykuya geçmesine neden olur
  7. Bebeği sakin bir ortamda tutun. Çünkü aşırı uyaranlar bebeğin yorularak uykuya dalmasına neden olabilir.
  8. Emzik kullanmayın. Çünkü emzik bebeklerin sakinleşerek uykuya dalmasına ve uykunun uzamasına neden olabilir.

Bebeğinizi Emzirirken Uyanık Tutmak İçin Ne Yapabilirisiniz?

Bazen bebekler emmeye istekli başlasa da bir süre sonra uykuya dalabilir ve yine etkili ve yeterli bir emme yapamayabilir. İşte bu nedenle etkili emme yapmasını sağlamak ve uykuya dalmadan emmeyi uzatmak için şunları yapabilirisiniz;

Ten tene temas yapın: Bebeğinizi memeniniz üzerine koyun. Bu bebeğinizin emme refleksini canlandırır. Memeyi aramasını sağlar.

Bebeğiniz memenize daha düzgün yerleşmesini sağlayın ve gerekirse başka pozisyonlarda memeyi tutturtmaya çalışın.

Göğsünüze masaj yapın: Bebeğiniz emerken memenize masaj uygulamanız süt akışını artırır bu bebeğin uyanık kalmasını sağlayabilir.

Meme değiştirin: Bir memeyi emdikten sonra eğer bebeğiniz uykuya dalmaya başladı ise diğer memeye geçiş yapın bu onun uyanmasına ve daha aktif kalmasını sağlayacaktır.

Bebeğiniz aktif şekilde emip emmediğini kontrol edin: Yutkunma sesi var mı ve yeterli emme hareketi yapıyor mu bakın. Bebeğiniz gerçek bir emme yapmıyorsa aç olarak uykuya dalacak bu da bir süre sonra sütünüzün azalmasına neden olacaktır.

Sütünüz sağın ve sağdığınız sütü bebeğinize verin böylece bebeğiniz aç kalmaz ne kadar çok beslenirse o kadar uyanık kalır ve bir sonraki emzirmeyi yapabilmek için enerji sağlar. Ayrıca süt sağmak annenin sütünün azalmasını önler.

Destek alın: İlk haftalarda anne ve bebeğin birbirine alışması ve emzirmenin düzene girmesi belki biraz zaman alacaktır. Bu süreç içerinde size destek olacak yardım almanızın çok faydası olur. Ama bebeğiniz sağlıklı olmasına rağmen hala uykulu emmeye devam ediyorsa o zaman bir emzirme danışmanından destek almanız en iyisidir.

Güncelleme Tarihi: 05.06.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111