+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

7. Ay Bebek Beslenmesi

7. Ay Bebek Beslenmesi

Artık ilk bir ayı geride bıraktınız ve bebeğiniz anne sütü dışında yeni gıdalarla tanıştı. Bazı anne ve bebekler için bu ilk ay çok kolay ve rahat bir şekilde geçmiş olabilir. Ama bazı bebek ve anneler için ise sorunlar yaşanmış olabilir. Sonuçta bebekler ek gıdaları kabul etmekte ilk zamanlarda zorlanır Bu nedenle de annelerin morali bozulur, bebeğinin ek gıdaya hiç alışmayacağını düşünerek korkuya kapılır. Anneler sakın üzülmeyin. Bu durum bebeğinizin ek gıdaları kabul etmeyeceği anlamına gelmiyor.

Sizin gibi bu sıkıntıları yaşayan pek çok anne var. Unutmayın yalnız değilsiniz ve yine unutmayın bebeğinizin esas öğünü sizin sütünüz. İlk ay zaten gıdalarla tanışma ve yavaş yavaş alışma dönemidir. Altı ay boyunca sadece anne sütü almış ve sıvı bir gıda ile emerek beslenmiş bir bebeğin ek gıdaları hemen kabul etmesi her zaman kolay olmaz. O nedenle burada önemli olan bebeğinizin duygularına karşı duyarlı olmak ve bu işin esası olan sabretmektir. Yedinci ay için de yine bebeğinizin ana öğünü anne sütüdür. Ek gıdalar sütün tamamlayıcısıdır.

Bu ay ilk olarak bebeğinizin öğünlerine yumurta, et, tavuk ve hindi gibi hayvansal proteinler eklenmelidir. Hayvansal proteinler demir ve çinko açısından oldukça zengin besinlerdir. Özellikle hızlı büyüme döneminde olan bebekler için önemlidir ve her gün tüketilmesi gerekir. Yumurta sarısı kaliteli protein ve esansiyel aminoasitleri içerir. Ayrıca çoklu doymamış yağlar açısından ve demir içeriği yüksek bir yiyecektir. Yumurta sarısı kahvaltı öğününde verilebilir. Katı pişmiş halinde önce 1/8 oranında başlayıp alerjik reaksiyon olmadığı sürece 4-5 gün arayla 1/4-1/2 gibi artırılabilirsiniz. Bebeğiniz tölere ettikçe yumurtayı tam sarı olacak şekilde verebilirsiniz. Yumurta sarısı ile birlikte kahvaltı öğünü olarak tuzsuz beyaz peynir, tuzsuz zeytin ve isteğe göre 1 çay kaşığı üzüm veya keçiboynuzu pekmezi de kahvaltı öğününe eklenebilir. Peynir olarak özellikle kendinizin de yapabileceği lor veya labne peynirini tercih edebilirsiniz. Pekmez içinde çok yüksek ısıya maruz kalmadan hazırlanan pekmezlerin kullanılması uygun olur. Kahvaltı öğününde tahıllar da eklenmelidir. Özellikle ekmek, tam buğday ekmeği, ev yapımı şekersiz bisküvi kahvaltı için kullanacağız tahıllardan olabilir.

Diğer hayvansal proteinlerden olan et olarak da dana ve kuzu eti iyi çekilmiş kıyma şeklinde 1 çorba kaşığı miktarında sebze pürelerinin içine eklenmelidir. Yine kırmızı et de çocuklar için gerekli olan kaliteli protein içermesi, biyoyararlılığı yüksek demir içermesi nedeniyle çocuk beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Kırmızı eti takiben eğer tüketiyorsanız tavuk ve hindi eti de yine 1 çorba kaşığı kadar sebze pürelerinin içerisine eklenebilir. Tabi et başlanması ile birlikte bu ay yine bebeğinizin yemeklerine lezzet vermesi açısından az miktarda et suyu ve tavuk suyu da ekleyebilirisiniz. Et/kemik suyu aslında yemeklere lezzet vermesi açısından bizim kültürde oldukça sık kullanılır. Ama hiçbir zaman etin yerini almamalıdır. Çünkü bebeklerin büyümesi için alması gereken önemli proteinler etin içerisinde vardır. Bu nedenle bebeğinizin yemeklerine et mutlaka ekleyin ve yanında lezzet açısından et/kemik suyu da az miktarda kullanabilirisiniz.

Hayvansal proteinlerden sonra diğer mevsim sebzeleri de eklenerek püreler biraz daha çeşitlendirilir. Karnabahar, brokoli, yer elması, pırasa, yeşil fasulye, bamya, ıspanak, semizotu, pazı, enginar, bezelye, soğan, sarımsak, maydanoz, dereotu vb sebzeleri mevsimine göre ekleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken özellikle püreleri hazırlarken en fazla 2 veya 3 sebzeyi kullanmaktır. Daha fazla sebze karışımı bebeğin yeni tatları anlamasını ve alışmasını engelleyebilir. Hatta bu sebze karışımlarının içerisine bir miktar renklendirmek için, C vitamini desteği ve demir emilimini artırmak açısından pişmiş olarak domates de eklenebilir. Kısaca yapacağınız püreler artık biraz daha tükettiğimiz yemeklere benzemeye başlayacaktır. Et + soğan + domates + yeşil fasulye +patates + pirinç veya Et + soğan + domates + karnabahar + havuç + pirinç gibi olabilir.

Yine yedinci ayda bebeğiniz mevsimine uygun diğer meyveleri de verebilirsiniz. Karpuz, kavun, üzüm, kara erik, trabzon hurması, kiraz, karadut, yenidünya vb. Meyvelerden mandalina, portakal gibi narenciye meyveleri C vitamini içeriğinden dolayı bebeğinize az miktarlarda olacak şeklinde başlayabilirsiniz. Fakat özellikle alerjik olması ve asitli olması nedeniyle mutlaka doktorunuza danışmanız uygun olur. Alerji riski olan ve tropikal meyveler için ( çilek, ananas, kiwi) 1 yaşı beklemek uygundur. Ama doktorunuzun önerisini almanız uygun olur.

Yine bu ay içerisinde tahıl olarak pirinç ve irmik dışında bulgur ve arpa, çavdar yulaf unları ve tel şehriye, arpa şehriye de sebze pürelerinin içerisine eklenebilir.

Bebeğinizin yeni tatlara alışması için bazı hafif baharatları tarçın, nane, kimyon da beslenmede kullanabilir. Yine kabuklu yemişler ceviz, fındık, fıstık gibi kuruyemişleri öğütülmüş olarak kahvaltı veya yoğurt öğünlerinin içerisine 1 çay kaşığı miktarında ekleyebilirsiniz. Boğulma riski nedeniyle kuruyemişleri bebeğinize 3-4 yaş oluncaya kadar kesinlikle öğütmeden vermeyin. Ama bu gıdaları verirken yine doktorunuzun önerilerini göz önünde bulundurun. Alerjik yapılı ve egzaması olan bir bebeğiniz varsa dikkat etmeniz gerekir. Daha önceki yıllarda alerji riski olan gıdaların bebek beslenmesine geç başlanması önerilmekteydi. Fakat son dönemde alerjik gıdaların bebek beslenmesinde daha geç başlanmasının alerjiyi önlemediği bu nedenle daha erken başlanması önerilmektedir.

Yedinci aydan itibaren bebeğiniz artık daha pütürlü yemeye başlaması gerekir. Mümkünse hazırladığınız ek gıdaları çatalla ezerek verin. Çünkü bu dönemde artık dil hareketleri daha gelişmiş, yiyeceklere ilgisi belki daha çok artmış, yeme becerileri daha gelişmeye başlamıştır. Ayrıca ilk dişleri belki bu ay çıkmış olabilir. Bu da yeme becerilerini biraz daha artıracaktır. Bunun dışında eline yiyebileceği gıdalar verilerek mutlaka yemekten zevk alması ve yemek yemeği öğrenmesi teşvik edilmelidir. Özellikle birlikte masaya oturarak mutlaka beraber yemek yenmesi sağlanmalıdır.

Bu ay bebeğinizin ana öğünü yine anne sütüdür. Eğer bebeğiniz anne sütü almıyorsa bunun yerine doktorunuzun önerdiği biberon mamalarını kullanabilirsiniz. Günlük öğün sayısını 2 veya 3 olacak şekilde ayarlayın. Alması gereken toplam ek gıda miktarının ise iki küçük kavanoz olarak devam edin.

Aşağıda 7 aydan sonra bebeğinizin beslenmesine örnek olması açısından değişik menü çeşitleri verilmiştir. Bu örnek menülerde beslenme şekli, ek gıda çeşidi, anne sütü öğünü bebekler arasında ve takip eden doktorunuza göre farklılık gösterebilir. Örnek menüde anne sütü yok ise yerine biberon maması yine doktorunuzun önerisiyle yaklaşık bebeğinizin kilosuna göre öğün başı 120-150 cc miktarında kullanılabilir.

7. ay bebek beslenmesi

Güncelleme Tarihi: 15.03.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111