+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebeğim Yemekleri Yere Atıyor!

Bebeğim Yemekleri Yere Atıyor!

Bebek Yemeği Neden Yere Atar?

Bebeğiniz veya yeni yürümeye başlayan çocukların hemen hepsi bir dönem beslenme sırasında yiyecekleri yere atar. Bu pek çok aile için sinir bozucu bir durumdur. Bazı şanslı ailelerde bu durum kısa sürse de maalesef bazı ailelerde bebekler uzunca bir süre yiyecekleri yere atmaya devam eder.

Bebeklerin yiyeceklerin tadını kokusunu yapısını kısaca yemek yemeyi öğrenmesi uzun bir zaman sürecini kapsadığı için bu süreçte değişik nedenle yiyecekleri yere fırlatıp atmalarına sıklıkla rastlanır. Bu durum en sık 8-18 ay arasında görülür.

O yüzden anne babaların ilk olarak yapması gereken acaba bebeğiniz hangi nedenle yiyecekleri atıyor onu saptamak olmalıdır. Böylece çözüm bulmak kolay olacaktır. Peki bebekler neden yiyecekleri yere atar fırlatır.

1. Bebeğiniz Aç Olmayabilir

Gerek ufak bebeğiniz gerekse yürüme çağında olan çocuğunuz için yemek sırasında aç olması yiyeceklere karşı yeme davranışını etkiler. Aç olmadan yiyeceklere ilgi göstermez ve yemek istemediği için yiyecekleri yere atabilir. Bu nedenle bebeğiniz ufak ise anne sütü emdikten veya mama aldıktan sonra yemek yedirmeyi denemeyin. Çünkü bir miktar tok olacaktır. Ayrıca daha büyük çocuklar özellikle aralarda atıştırma ve ara öğün alıyorsa sıklıkla yeterince aç olmazlar ve bu nedenle öğünlerde sofrada oturup yemek yemeye karşı isteksiz olurlar bu da yiyecekleri atmasına neden olur. Yani ufak bebekleri emzirmeden önce açken ilk olarak katı gıdayı teklif etmek büyük çocuklarda ise ara öğün vermeden ana öğünler için sofraya oturtmak iyi olabilir.

2. Yiyecekler Uygun Olmayabilir

Bebeğinize verdiğiniz yiyeceklerin boyutu dokusu görünüşü çok önemlidir. Çünkü bebekler görüntüsünü beğenmedikleri dokusu elledikleri zaman kendisine hoş gelmeyen yiyecekleri ve tutmakta kavramakta ağzına götürmekte zorlandıkları bütün yiyecekleri yere atma eğiliminde olurlar. O yüzden bebeklerinize hazırladığınız yiyeceklerin mutlaka dokusuna kokusuna görünüşüne büyüklüğüne dikkat edin. Bebeğinize uygun yiyecekler teklif edin.

3. Yiyecekler Çekici Olmayabilir

Özellikle 1 yaş sonrası çoğu çocuk yiyeceklerin rengine görünüşüne yapısı ve dokusuna bakar. Çocuklar için her yemek çekici olmayabilir. Özellikle sebze yemeklerini çekici bulmazlar. Daha çok patates, pirinç pilavı, makarna yemek isterler. Doğal olarak hareketlilikleri arttığı dönemde karbonhidrata karşı ilgileri artar. Bu nedenle masada başka yiyecekler varsa onları atmaya çalışırlar.

4. Doğal İştah Azalması Olabilir

Bebekler büyüdükçe özellikle de 1 yaşından sonra büyüme yavaşlar. Doğal olarak da eskiye göre iştahları daha da azalır. Pek çok anne baba bebeklerinin küçükken daha iyi yemek yediğini söyler. Ama büyüme yavaşladığı için daha az yerler ve doğal olarak da fazla gelen yiyecekleri yere fırlatırlar.

5. Sıkılmış Olabilir

Bebekler hareketlenemeye başlandığında yemekte oturup vakit kaybetmek istemezler. Biraz karınlarını doyurdukları zaman hemen tekrar etrafı keşfetmeye çıkmak için mama sandalyesinden inmeye çalışırlar. Masada oturmak onları sıkar. Bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocukların yemek süresince masa da oturma süreleri oldukça kısadır. Pek çok çocuk en fazla ortalama 10-20 dakika arasında yemek masasında oturur. Sonra sıkılır ve bu nedenle yiyecekleri fırlatırlar.

6. Nesne Devamlılığını Öğreniyordur

Bebekler gelişim dönemlerinde çevrelerindeki dünyayı öğrenirler. İşte bu süreçte nesne devamlılığını yani bir şey burada yoksa ne oluyor acaba sorusudur. Bu yüzden cee-ee oynamayı da hemen bütün çocuklar sever. Yiyeceği yere atarken de bu nesne devamlılığını öğrenir ve arkasından ne olduğuna bakar. Bir şeyler yapabildiğini öğrenir. Hatta evde bir evcil hayvan varsa ve bu yiyecekleri yiyorsa daha çok hoşuna gider.

7. Tepkinizi Çekip İletişim Kurmak İstiyordur

Sizin tepkinizi çekmeye çalışır. Özellikle yemek sırasında mutfakta başka işlerle uğraşıyor veya bir telefon görüşmesi yapıyorsanız sizin dikkatinizi çekmek için yiyecekleri yere atmaya başlar. Ayrıca yemekleri atma sizinle bir iletişim biçimi olur. Yiyeceklerin tadını, kokusunu, dokusunu veya görünüşünü beğenmediklerinde masadan atarak yemek istemediklerini dile getirirler. Size bunu anlatmaya çalışılırlar. Yani iletişim kurmaya çalışırlar. Yemek yemesi için ısrarcı olursanız savunma mekanizması olarak yiyecekleri yere atmaya başlarlalar.

8. Sınırlarınızı Test Etmek İster

Hemen bütün çocuklar gelişimleri aşamasında sizin sınırlarınızı test ederler. Ne kadar ileri gideceklerini hepsi merak ederler. Kısaca siz ne kadar tepki verirseniz bebeğiniz de yapmaya devam eder. Sonuna kadar devam eder.

9. Oyun Oynamak İçin Yapabilir

Sonuçta bazen sadece oyun için bile yiyecekleri attıkları fırlattıkları olur. Ne kadar uzağa atacak nasıl fırlatacak yere nasıl düşecek ses çıkaracak mı gibi merak eder ve oyun oynamak için yiyecekleri atabilir.

Bebeğinizin Yere Yiyecek Atmasını Önlemek İçin Neler Yapabilirisiniz?

  1. Öncelikle sabırlı olmanız gerekir. Bebeğiniz yiyecekleri fırlatırken sakin kalmaya çalışın ne kadar tepki verirseniz bebeğiniz sizdeki tepkiyi görmek için atmaya devam edecektir.
  2. Beslenme sırasında dikkatinizi bebeğinizden ayırmamaya çalışın. Yemek sırasında eğer başka bir şeyle uğraşıyorsanız telefon ile konuşmak, gazete okumak, telefona veya televizyona bakmak gibi bebeğiniz dikkatinizi çekmek için yemekleri atmaya başlayabilir.
  3. Beslenme sırasında mama sandalyesine yemeğin tamamını koymayın. Az miktar yiyecek koyun. Çok fazla yiyecek olması daha fazla yere atma isteği uyandırır.
  4. Bebeğinizin yiyeceği porsiyonları iyi bilmek gerekir. Yiyeceğinden fazla gıda koymak onda atma isteği uyandırır. Bu yüzden bebeğinize uygun porsiyonlar koymanız iyi olur.
  5. Ufak bebek ve çocukların dikkat süreleri kısadır ve sofrada geçireceği süre 15-20 dakika kadardır. Daha uzun süreler sofrada oturmak istemez sıkılır ve yiyecekleri fırlatmaya başlayabilir.
  6. Akşam yemeklerinde bebekler ve çocuklar genellikle yorgundur. Kolay yiyebilecekleri ve sevdikleri kolay tüketebileceği daha pratik yemekler sunulması daha iyi olur.
  7. Yiyecekleri yere attığı zaman yemekleri yere atma demeyin. Olumsuz bir tavır kullanmayın. Yiyecekleri atmak yok, yiyecekler masada durmalı tatlım demeniz daha uygun olur. Belki bunu birçok kez söylemeniz gerekecek ama yine de sabırlı olmanız en iyisidir.
  8. Bebeğinize istemediği yiyecekleri yere değil mama sandalyesinin üzerinde belirli bir bölgeye koymasını öğretebilirsiniz.
  9. Bebeğinizi bir yükseltici kullanarak sandalyeye oturtun. Masaya yaklaştırın. Böylece yiyecekleri yere atmakta zorlanıp atmayı bırakabilir.
Güncelleme Tarihi: 15.03.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111