+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

1-3 Yaş Çocukların Beslenmesi

1-3 Yaş Çocukların Beslenmesi

Bir yaşından sonra artık siz ve bebeğiniz için yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. Bebeğiniz belki yürümeye başlamış ve hiç yerinde oturmuyor olabilir. Çevreyi bağımsız olarak keşfetmek istiyor olabilir. Hatta bağımsızlığını ilan etmiş ve yetişkinlerle güç savaşına girmiş de olabilir. İşte bu süreçte doğal olarak yemek yeme ile ilgili davranış, tutum ve becerileri de değmiş olacaktır. 1 yaşından sonra beslenme davranışlarında olan değişiklikleri kısaca özetleyecek olursak;

1-3 Yaş Çocukların Beslenmesi

  1. Bir yaşını geçen çocuğunuzun sıklıkla iştahı azalır. Çünkü artık büyüme hızı ilk yıla göre çok azalmıştır. Bu nedenle daha az yemek yer.
  2. İştahı günlük olarak değişir. Bazen gün boyu hiçbir şey yemez bazı günler iştahı çok iyi olur.
  3. Yeme ile ilgili tutarsız davranışlar sergiler. Daha önce çok severek yediği bir gıdayı tekrar yemez. Bazen de bir hafta boyunca aynı gıdayı yemek ister.
  4. Yemek konusunda bütün kontrol kendisinde olsun ister. Çünkü en çok kullandığı kelime hayırdır.
  5. Yeni gıdaları denemekten korkar.
  6. Aşırı hareketli ve belki yürüdüğü için hiç yerinde oturmaz. Tabi yemek masasında oturmakta da zorlanır.
  7. Kendisi yemek ister, çatal kaşık kullanmak ister, yiyecekleri dağıtır oynar ve çevreyi kirletir.

Bütün bu değişikliler anne babaları çok korkutur. Çocuklarının yetersiz besleneceğini ve büyümesinin geri kalacağı endişesine kapılır. Buna bağlı olarak da özellikle bazen yemek yedirme konusunda biraz ısrarcı olma ve uygun olmayan yöntemler kullanır. Aslında yaşı gereği bebeğinizde olan bu değişiklikleri dikkate alarak ona göre bir beslenme düzenini oluşturmanız hem sizin hem de bebeğiniz için faydalı olacaktır.

Bu nedenle 1-3 yaş arası çocuğunuzun beslemesinde aşağıdaki kurallara dikkat etmeniz daha iyi bir beslenme alışkanlığı geliştirmenize yardımcı olur.

1-Çocuğunuza beslenme konusunda rol model olun. Sizin tükettiğiniz gıdaları sunun.

2-Birlikte yemek yemeye çalışın. Kendisini beslemesine, sizi taklit etmesine ve biraz da ortalığın kirlenmesine müsaade edin.

3-Sizin kadar hızlı yemek yemesini beklemeyin ve sabırlı olmaya çalışın. Ana öğünler için 20-30 dakika ara öğünler için 10-20 dakika süre ayırmaya çalışın. Eğer birlikte yediğiniz yemeği yemezse ise bir sonraki öğüne kadar başka bir gıda hazırlamayın.

4-Bu yaşlar bebeğinizin her şeyi keşfetme dönemidir. Yiyeceklerin de tadını, şeklini, kokusunu, rengini öğreneceği bir dönemdir. Yemeklerini hazırlarken gıdalar hakkında konuşun ve birlikte yemek hazırlamaya çalışın.

5-Yeni gıdaları ilk zamanlarda reddedebilir. Ama bazı gıdaları ancak 20 kez deneyerek kabul edebilir. Bu nedenle sabırlı olun.

6-Bu dönmede çocuğunuz artık daha çok katı gıda tüketmeye başlar. Üç ana öğün iki ara öğün yedirmeye çalışın. Öğün arasında sağlıklı atıştırmalıklar teklif edin. Düzenli öğünler ve atıştırmalıklar sunmak bebeğinizin iştahını ve sağlıklı yeme alışkanlığını geliştirmesini sağlar.

7-Öğünlerini küçük hazırlayın eğer tüketirse daha fazlasını teklif edin. Yiyeceği gıdaların yaşına uygun porsiyonlarda olmasında dikkat edin. Yaşına uygun tabak, çatal, kaşık ve bardak kullanın.

8-Gün içerisinde dört besin grubunun hepsinden (Tahıl: ekmek, makarna pirinç bulgur vb, Meyve ve Sebze, Protein Grubu: Yumurta, et, tavuk, balık, hindi, bakliyat, Süt Grubu: peynir, yoğurt ayran kefir) dengeli tüketmesini sağlayın.

9-Soluk yoluna kaçma riski olan gıdalardan sakının.

10-Sıvı olarak süt, mama ve su verin. Sıvı gıdaları aç karnına vermeyin. Bardak ile içmesini sağlayın. Şekerli sıvıları tüketmesine müsaade etmeyin. Eğer taze sıkılmış meyve suyu teklif ederseniz günde 120 ml den fazla vermeyin.

11-Yemek yemesi için ödüllendirme, cezalandırma, rüşvet verme veya televizyon, telefon veya oyun kullanmayın.

12-Öğün sırasında eğer yemeğin bir parçasını yemiyorsa ( sebze gibi) yemediği kısım için başka bir yiyecek sunmayın. (sebze yerine et gibi)

13-İştahı az çocuğunuz için ana öğünleri yemesini teşvik edin. Ara öğünlerin fazla olmamasını sağlayın. Gerekirse ara öğün hiç vermeyin.

14-Doyduğu zaman ısrar etmeyin. Yemek zamanları aile ile birlikte geçirilen mutlu zamanlar olması gerektiğini unutmayın. Yemek saatlerini savaşa çevirmeyin.

15-Bebeğiniz anne sütü alıyorsa 2 yaşa kadar emzirmeye devam edin. Mama ile besleniyorsa doktorunuzun önerdiği yaşa kadar mama kullanmaya devam edin.

1-3 Yaş Arası Bazı Gıdalar İçin Örnek Beslenme Porsiyonları

Tahıl Grubu: Güne 4-5 Kez

Sebze Grubu: Günde 3 Kez

Meyve Grubu: Günde 2 Kez

Protein Grubu: Günde 2 Kez

Süt Grubu: Günde 2-3 Kez

Aşağıda verilen örnek menülerde görülen yiyecek miktar ve çeşitleri çocuğunuzun gelişim ve yeme alışkanlıklarına göre değişebilir. Her çocuğun genetik yapısı ve büyüme potansiyeli farklılık gösterir. Bu nedenle çocuğunuzun düzenli takibini yapan çocuk doktorunuzun da tavsiyelerini alarak günlük beslenme planını oluşturabilirsiniz.

1-3 yaş arası örnek menüler

Güncelleme Tarihi: 19.09.2023
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111