+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Sütüm Neden Sabunsu ve Ekşi Kokuyor?

Sütüm Neden Sabunsu ve Ekşi Kokuyor?

Çoğu anne sütünün hoş bir kokusu olduğunu ya da hiç kokmadığını söyler. Ancak bazen buzdolabında bekledikten sonra ya da sağdıktan hemen sonra sabunsu bir kokusunun ve ekşi bir tadının olduğunu fark eder. Normalde anne sütünün çok belirgin bir kokusu yoktur. Bazen annenin yediği bir besin gibi veya buzdolabında yakınında saklanan gıdalar gibi kokabilir.

Bazen annenin kullandığı bir ilaç da anne sütünün kokusunu veya tadını değiştirebilir. Hatta güçlü kokuya sahip bir parfüm, deodorant veya göğüs ucu kremi bile sütte hoş olmayan koku veya tada sebep olabilir. Kısacası anne sütünün tatlımsı, sabunsu, ekşi ve hatta acı gibi çok değişik tadı olabilir. Bu da bebeklerin anne sütünü içmesini etkileyebilir.

Bebekler çoğu kez taze sağılmış anne sütünün tadını ve kokusunu sever ve kolaylıkla içer. Ama dolapta beklemiş veya sağılmış sütü bazen içmek istemezler.

Anne sütü neden sabunsu ve ekşi kokar?

1- Lipaz Enzim Aktivitesi

Aslında anne sütünün hafif sabunsu bir kokusu olması normaldir. Bu sabunsu koku anne sütü içindeki yağları parçalayan lipaz enzimi nedeniyle olmaktadır. Lipaz enzimi yağları daha küçük moleküllere ayırır. Bu da sabunsu kokuya neden olur.

2- Anne Sütünün Depolanması

Gerçekten anneler sağdıkları sütün buzdolabında veya dondurucuda saklandığı zaman sabunsu bir tadı ve kokusu olduğunu söyler. Çünkü depolanan sütlerde depolanma sıcaklığı ve süresine göre içerisindeki lipaz aktivitesi devam eder. Bu da yağları parçalar. Ayrıca sütü dondurma işlemi sırasında süt yağ globül zarı hasarlanır ve yine lipaz enzimi aktivitesi ile yağlar parçalanarak süte sabunsu bir koku ve tad verir.

3-Kimyasal Oksitlenme

Sütün farklı kokmasının bir diğer nedeni ise sütün havayla temas etmesi, annenin içtiği su veya yediği gıdalar içerisindeki yağlar nedeniyle olan kimyasal oksitlenmedir.

4- Bakteriyel Bulaşma

Tabi çok nadiren olsa da anne sütü içerisinde pek çok koruyucu antikor olmasına rağmen eğer hijyenik olmayan koşullarda sağma ve saklama yapıldıysa sütün bozulması ve kokmasına neden olabilir.

Sabunsu Kokan ve Tadı acı Olan Sütü Bebeğim İçebilir mi?

Aslında uygun koşullarda sağılmış ve saklanmış olan sütünüzü bebeğiniz kokusunu ve tadını umursamadığı sürece içebilir.

Bebeğiniz Sütü İçmeyi Reddederse Neler Yapabilirsiniz?

Eğer bebeğinizi sağıp saklamış olduğu sütü içmiyorsa o zaman yeni sağmış olduğunuz süt ile karıştırıp içmesini sağlayabilirsiniz. Bunun dışında gerek lipaz aktivitesi gerekse kimyasal oksitlenmeyi önleyici bazı uygulamalar işe yarayabilir.

  1. Bebeğinizin hangi noktadan itibaren sütün kokusundan ya da tadından rahatsız olduğunu bulup saklama süresi ona göre ayarlamaya çalışın.
  2. Lipaz enzimini etkinsi önlemek için sütü biraz ısıtsın.
  3. Süt sağarken düşük basınç ve hızda sağma yapın.
  4. Sağdığınız sütü çok bekletmeden depolayın.
  5. Donmuş sütü çözdürme işlemini buzdolabında yapın.
  6. Sütünüzü güneş ışınlarından uzak tutun.
  7. Yediğiniz gıdalara ve içtiğiniz suya dikkat edin, antioksidan vitaminler içeren gıdalar tüketmeye çalışın.
  8. Ev ortamında çok mümkün olmasa da – 70c de süt saklanabilir.

Sütü Isıtarak Lipaz enzimi aktivitesi nasıl engellenir?

Beslenme şeklindeki değişim ve saklama yöntemlerini değiştirmek işe yaramadı ve bebeğiniz hala sütü içmeyi reddediyorsa sütü saklamadan önce ısıtmak lipaz oluşumunu engeller. Ancak yararlı bakterilerin yaşamasına izin verip sadece lipaz enzimi oluşumunu engelleyen sıcaklık net değildir. Bu anlamda sütün 82 c kadar ısıtılması, anlık ısıtma 15 sn 72 c kadar ısıtılması veya pastörize etmek 62 c de 30 dakika ısıtmak lipaz enzim aktivitesini önlemek için yapılan uygulamalardır.

Ama Amerikan Anne Sütü Akademisi anne sütünün 40 c üstünde ısıtılmasını süt içerisindeki koruyucu faktörlere zarar verdiğini savunmaktadır.

Tabi bağış yapılan ve pastörize edilerek saklanan bağış sütleri ile büyüyen bebeklerin de sağlıklı bir şekilde büyüdüğü göstermiştir. Bu nedenle koruyucu maddeler zarar görse de ısıtılmış süt bebekler için zararlı olmamaktadır.

Sütün Kimyasal Oksitlenmesi Önlenebilir mi?

Sütün sabunsu, acı ve ekşi tadının bir diğer nedeni kimyasal oksitlenmedir. Kimyasal oksitlenme annenin içtiği su veya yediği gıdalar içerindeki yağlar nedeniyle olabilmektedir. Böyle bir durumda sütün ısıtılması tadını daha da kötü yapabilir. Anne sütünün kimyasal oksitlenmesini önlemek için sağılmış sütün çok bekletilmeden depolanması ve donmuş sütü çözdürme işleminin buzdolabında yapılması ve anne sütünün güneş ışınlarında uzak tutulması gerekir.

Ayrıca annenin yediği gıdalara ve içtiği suya dikkat etmesi antioksidan vitaminler içeren gıdalar tüketmesi uygun olur.

Sonuç olarak aslında anne sütünün belirgin bir kokusu yoktur. Ama bazen sabunsu ve ekşi bir kokusu olabilir. Bazen de annenin son yediği gıdaların kokusu süte geçebilir.

Özellikle buzdolabında bekleme veya donmuş erimiş anne sütü ekşi ve acı bir tadı olabilir. Bebek için herhangi bir sakıncası olmayan bu sütleri bazen bebekler kolaylıkla içse de bazı bebeklerin içmeyi reddettiği görülür.

Güncelleme Tarihi: 15.03.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111