Bebeklere ek gıda başlanma dönemi hemen bütün anne babaların zorlandığı bir dönemdir. Özellikle ek gıdaları ne zaman başlayacağım, hangi gıdayı ne zaman vereceğim bu gıdaların bir listesi yok mu, ek gıdaları nasıl vereceğim hangi yöntemi kullanmalıyım gibi daha pek çok soru aklınıza gelecektir. Ama şunu unutmayın bu soruların hepsi farklı doktorlar tarafından farklı gerekçelerle değişik şekillerde cevaplanabilir.
Bazı hekimler ek gıdaları 4 ayda başlar kimisi 6 ayda başlar. Kimisi 5. Ayda. Yine ilk ek gıdayı bazı doktorlar sebzeler ile bazısı yoğurt veya tahıl ile başlayabilir. Ayrıca yine yumurta et ve bazı sebze meyvelerin başlanacağı ay ile ilgili 6. Ay mı 7. Ay mı yoksa 8. Ay mı gibi çok değişik zamanlar önerilebilir. Ayrıca yine bazı doktorlar ve aileler bebeklere meyve verildiği zaman tatlıya alışacağı görüşüne sahiptir. Bu doğru değildir. Çünkü zaten bebeklerin çoğu doğumdan itibaren tatlı tatlara daha yatkındır ve ilk başlanan ek gıda ile ilerideki yeme alışkanlığı arasında bir bağ olduğu gösterilmemiştir.
Sonuç olarak bebeğinize ek gıdaların başlanacağı ay, hangi gıdalar ile ilk olarak başlanması ve sonra hangi gıdanın hangi ayda verileceği ile ilgili çok değişik görüşler olabilir. Ama burada unutmamamız gereken her bebek farklıdır ve bu anlamada özellikle de sizi takip eden doktorunuzun önerilerini göz önüne alarak ek gıdaları başlamanız ve devam etmeniz sizin için en iyisidir. Çünkü bir bebeğe iyi gelen bir beslenme şekli, yöntemi ve sıralaması bir diğer bebek için uygun gelmeyebilir.
Yine burada sizin bebeğinizin tepkilerine yanıt vererek bebeğinizi yakından gözlemleyip onun isteklerini ve duygularını anlayarak ona göre ilerlemeniz ek gıda serüveninizi daha kolay ve her iki taraf içinde daha kabul edilebilir hale getirecektir. Kısacası duyarlı bir beslenme şeklinde doktorunuz önerdiği ayda ve önerdiği gıda sıralamasında ek gıdaları başlayıp devam etmeniz hem sizin hem de bebeğiniz için en iyisidir.
Ek gıdaları başladıktan sonra 8-9 aya kadar bebeğiniz pek çok gıdanın tadına bakabilir. Bir yaşa kadar yasak olan gıdalara dikkat edilmesi yeterlidir.
Burada size yardımcı olması ve kolaylık sağlamsı açısından özellikle ek gıda başlandığı ilk üç aylık dönemde bebeklerin alması gereken gıdaların listesi verilmiştir.
Ama lütfen bu listelerin farklı doktorlar tarafından farklı şekillerde önerilebileceğini unutmayın.
Ankara Ticaret Merkezi 1450. Sk. A Blok No: 3/19 Çukurambar, Çankaya, Ankara
Sayın Dr. Yelda Mumcu, oğlumuz Sarp Deniz`in doğumundan itibaren rutin kontrollerinde, her ihtiyaç duyduğumda ilginiz, nezaketiniz ve şevkatinizle yanımızda oldunuz. Pandemi sürecinde kliniğinize gelmekte hiç tereddüt yaşamadık
Sarp Deniz 05.01.2021Sevgili doktorumuz Yelda Mumcu, bebeğimizin doğumundan itibaren ilgili ve yetkinliğiniz ile rahatlatıcı tavırlanızla Ela`ya gerçekten süper bir doktor oldunuz. Korona şartlarında dahi içimiz rahat bir şekilde gelip muayene olab
Ela 30.12.2020Harika doktorumuz Yelda hanım, 9 yıldır hayatımızdasınız. Samimiyeti, öngörüşü, güleryüzü, çocuklarıma ve bebeğime sevecan yaklaşımıyla tek kelimeyle harika. Acil durumlardaki sakin, kararlı görüşleriyle, adımlarıyla sizi rahat
Sedef F. 15.01.2020