+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

9-12. Ay Bebek Beslenmesi

9-12. Ay Bebek Beslenmesi

Bu dönemde artık bebeğiniz ek gıdaları biraz daha fazla tüketir. Anne sütü ve ek gıdaların beslenmedeki etkisi yaklaşık eşit orandadır. Ama anne sütü hala çok değerlidir. Bebeğinizi istedikçe emzirmeye devam etmelisiniz. 9 aydan sonra bebeğiniz daha çok aile sofrasına oturmalı, sizlerin yediği yemeklerden tatması sağlanmalıdır. Tabi bu aylarda bebeğiniz çok hareketlendiği için her hangi bir kaza yaşamamak için mutlaka mama sandalyesinin kemerini bağlamayı unutmayın. Çünkü mama sandalyesinden en sık düşmeler bu aylarda yaşanır.

Artık bebeğinizin yutma, çiğneme becerileri ve el becerileri iyice gelişmiştir, kendisi zaten yemekleri ağzına götürmeye denemeye meyillidir. O yüzden daha önce de bahsettiğimiz parmak besinlere ağırlık verilmelidir. En azından ara öğünleri veya bazı ana öğünlerini de parmak beslenmesi şeklinde yapılması lokma şeklinde yemesi sağlanmalıdır. Ama yine unutmayın parmak gıdaları kullanılırken mutlaka uygun gıdalar olmasına dikkat etmeniz gerekir. Uygun olmayan besinlerde boğulma riski vardır. Bunun dışında öğün olarak yediği tüm gıdalar kesinlikle blender kullanmadan çatalla ezerek hazırlanmalıdır. Belki bazı bebekler hala yemekte zorluk yaşayabilir. Ama endişe etmeyin özellikle aile sofrasına oturtarak sizin yediğiniz gıdaların tuzsuz ve salçasız şekilde tattırmanız yeme becerilerini ve yeme çeşitliliğinin artmasına yardımcı olacaktır. Burada esas amaç 1 yaştan sonraki beslenme şekline bebeğinizi hazırlamaktır.

Bu dönemde bebeğinizin dişleri belki çıkmış olabilir. Böylece yeme pratikleri daha kolay hale gelmiş olabilir. Ama hala dişi çıkarmayan bebekler için endişe etmeyin. Bebekler damakları ile pek çok gıdayı ısırıp kopararak ağzında ıslatıp yutabilir. Siz yeter ki uygun gıdaları teklif edin.

Yine bu aylarda bebeğinizin hareketliliği giderek artar. Bu nedenle 2 ana öğün dışında özellikle akşam da bir öğün eklenmesi uygun olur. Yani yaklaşık 3 ana öğün birkaç ara öğün şeklinde beslenmesi gerekir. Öğün miktarları ise bir yaşa kadar giderek artırılarak yarım kaseden biraz fazla yaklaşık 150 ml olacak şekilde ayarlanmalıdır. 1 yaşında ise yaklaşık 200-240 ml miktarına ulaşması beklenir. Genel olarak ara öğünlerin ise parmak beslenmesi şeklinde verilmesi daha uygun olur. Eğer bebeğiniz anne sütü alıyorsa isteğe bağlı olarak yine emzirmeye devam edilmelidir. Eğer anne sütü yok ve mama tüketiyorsa günlük 500 ml kadar mamayı 3 veya 4 öğün olacak şekilde tüketebilir.

9-12. ay bebek beslenme planı

 

Güncelleme Tarihi: 11.05.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111