+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Silikon Meme Ucu İle Emzirme

Silikon Meme Ucu İle Emzirme

Silikon meme ucu emzirme sırasında meme ucuna takılan ve bebeğin bu başlık ile emmesini sağlayan yapay bir meme ucudur. Uç kısmında memeden gelen sütün akmasını sağlayan ufak delikler vardır.

Emzirme döneminde bazı anneler silikon meme ucu kullanabilir. Ama silikon meme ucu kullanırken bazı konulara dikkat etmek gerekir. Çünkü bazı avantaj ve dezavantajları olabilir.

Ne Zaman Silikon Meme Ucu Kullanılmalı?

1- Düz ve İçe Dönük Meme Ucu: Eğer anne meme ucu düz veya içe dönük ise o zaman silikon meme ucu kullanılabilir. Bebeğin memeyi yakalaması sırasında meme ucunun bebeğin damağa değmesi gerekir. Eğer annenin meme ucu düz ve içe dönük ise silikon meme ucu damağa uyarı vererek bu uyarıyı yapar ve bebeğin emme güdüsünü uyarır. Bebeğin emmesini sağlar. Ayrıca doğum yorgunluğu ve kullanılan anestezi maddeleri ile bebek çok uykulu ve memeyi yakalamakta zorluk çekiyorsa sert olan silikon meme ucu uykulu olan bir bebeğin uyarılmasında etkili olur ve emmesine yardımcı our.

2- Erken Doğan Bebekler: Erken doğan bebekler anne memesini tutmakta bir süre zorluk yaşayabilirler. Ten teması kanguru bakımı gibi yöntemler emzirmeye yardımcı olabilir. Ama meme ucunu yakalamakta zorluk çeken bebeklerde silikon meme ucu emzirmeyi tetikleyebilir ve memeyi yakalamasına yardımcı olabilir.

3- Meme Ucu Çatlakları: Annenin emzirme sırasında meme ucu çok acıyor ve meme ucunda çatlak ve yaralar varsa silikon meme ucu kullanmak geçici bir süre annenin bebeği emzirmesine yardımcı olur. Ama en kısa süre içerisinde çatlak ve acımanın nedeninin saptanarak çözüm bulunması gerekir.

4- Meme Ucu Karışıklığı: Eğer bebeğiniz biberondan emmeye alışmış ise bebeğinizi memeden emzirmeye döndürmeye çalışırken geçici süre ile silikon meme ucu kullanılabilir. Bebeğiniz biberon yapısına benzeyen silikon meme ucu ile yavaş yavaş memeye dönüş yapabilir.

5- Dil Egzersizi: Damakta yükseklik veya dil bağı olan bebekler meme ucunu yakalama sırasında dilini yeterli şekilde kullanamaz. Bir emzirme danışmanı ile görüşerek silikon meme ucu kullanmak bebeğinizin emmesine yardımcı olabilir.

Silikon Meme Ucu Koruyucu Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

1-Süt miktarını azaltabilir. Çünkü silikon meme ucu arada bir katman oluşturduğu için bebekler meme ucundan yeteri miktarda süt alamayabilir. Silikon meme ucu anne memesi kadar yumuşak olmadığı için bebeğin süte ulaşması daha zor olur. O yüzden silikonu iyice kavradığına emin olun emerken memenize biraz masaj yapın ya da emzirme sonrası kalan sütü sağarak bebeğinize ek olarak verin.

2-Kanal tıkanıklığı ve meme iltihabı (mastit) riski artar. Çünkü silikon meme ucu ile emen bebekler memeyi yeterli boşaltamayabilir. Buna bağlı olarak da kanal tıkanması ve takiben meme iltihabı artabilir. Bu durumu önlemek için bebeğin emmesini takiben yeterli boşalma sağlanamaz ise elle ya da pompa süt sağılması kanal tıkanıklığı ve meme iltihabı (mastit) olmayı önler.

3-Bebeğiniz silikon meme ucu ile emmeye alışırsa daha sonra memeden emmesi biraz zor olur. Bu nedenle en kısa süre içerisinde yeterli bir emzirme danışmanlığı alarak silikon meme ucunu en kısa sürede bırakmak gerekir.

Silikon Meme Ucu Nasıl Kullanılır?

Silikon meme ucunu memeye takmadan önce sıcak su ile yumuşatabilirsiniz. Daha sonra memeye kolay yapışmasını sağlayacak şekilde alt kısmına biraz su, anne sütü veya meme ucu kremi sürün. Böylece silikon meme ucunun kayması önlenmiş olur.

Bebeği memeye tutturmadan önce silikon meme ucu içerisine biraz süt sağmak bebeğin daha kolay tutmasını sağlar. Silikon meme ucunun özellikle yarım ay şeklinde olan kısmının bebeğin burun hizasına gelmesini sağlayın. Daha sonra silikon meme ucunun girebildiği kadarını bebeğin ağzı içine iyice yerleşmesini sağlayın.

Hangi Silikon Meme Ucunu Almalısınız?

Silikon meme ucu seçerken özellikle memenize ve bebeğinizin kavrama kapasitesine bakarak tercih yapın.

Çok kalın olmayan ve bebeğiniz emerken memenizin ucunun tahriş etmeyeceği büyüklükte olan silikon meme ucunu tercih etmeniz önemlidir. Ayrıca silikon meme ucunun tam yuvarlak değil yarım ay şeklinde olanları tercih edilmelidir. Bu yarımay şeklinde kesik olan kısım bebeğin burun hizasına gelip memeyi koklaması sağlanmalıdır.

Ama bazı emzirme danışmanları da çenenin memeye değmesini sağlayacak şekilde yarımay gibi olan kısmın çeneye gelmesini tavsiye eder. Tabi size hangisi daha uygun gelirse onu tercih edebilirsiniz.

Silikon Meme Ucu Nasıl Temizlenir?

Kullanmadan sonra soğuk suyla yıkayın. Daha sonra sıcak su ve sabun ile iyice temizleyin ve durulayın. Günde bir kez de sterilize edebilirsiniz.

Silikon Meme Ucu Nasıl Bırakılır?

Günümüzde silikon meme ucu eskiye göre emzirmeye daha yakın olması nedeniyle emzirmenin başlangıç dönemlerinde geçici bir süre emzirmeyi düzene sokana kadar daha sık kullanılmaktadır. Ama silikon meme ucunun emzirmeye geçmek için kullanılan geçici bir çözüm olduğunu unutulmamalıdır.

Bebeklerin silikon başlığı kullanma süreleri değişik olabilir. Bazı bebekler birkaç beslenme bazı bebekler birkaç hafta bazı bebekler ise birkaç ay silikon başlık kullanabilir. Ama uzun süre kulanım sırasında özellikle bebekler büyüdükleri ve bilinç düzeyleri arttığı için bebeklerin tekrar memeye dönmesinde zorluklar olabilir.

O yüzden birkaç aydan uzun süre bebeğiniz silikon başlık kullanıyor ise uygun yöntemlerle memeye geçirmek gerekir.

Silikon Meme Ucunu Nasıl Bıraktırabilirim?

  1. Silikon başlıkları bırakırken öncelikle sakin olmaya çalışın çünkü gergin olursanız bebeğiniz bu stresi hissedebilir.
  2. Bebeğinizi çok aç olduğu zaman çıplak memeden emmeye zorlamayın. Eğer silikon meme ucu olmadığı zaman çok sinirleniyor ve ağlıyorsa bir süre silikon uç ile emzirip sakinleştikten sonra bebeğiniz çıplak memende tutturmaya çalışın. Bu arada sakin kalmaya çalışın. Bebeğinizin sakin olması için beyaz gürültü, müzik vb sesler kullanın. Bebeğiniz emerse devam edin. Eğer memeyi reddederse tekrar silikon takın sakinleyince tekrar silikonu çıkarın.
  3. Meme ucunuzu bir pompa ile sağarak ucunu çıkarmaya çalışın. Parmaklarınızın arasında meme ucunuzu sıkıştırıp uzatın. Belki biraz soğuk uygulayarak dikleşmesini sağlayın. Ayrıca biraz süt sağarak bebeğinizin ağzına hemen süt akması kolaylaşmasını sağlayın.
  4. Bebeğinizi tutturmak için sık sık pratik yapın.
  5. Bebeğiniz ile gün içinde sık sık ten teması yapın sizin kokunuzu, memeniz ve sütün kokusunu almasını sağlayın. Sevildiğini hissetmesi onun sakinleşmesini sağlayacaktır.
  6. Bebeğiniz uykulu iken emzirmeyi deneyin. Ya direk memenize alın veya önce silikon başlık ile başlayıp daha sonra başlığı çıkarıp memeye tutturun.
  7. Bir emzirme danışmanı ile görüşerek farkı pozisyonlarda emzirmeye çalışın.
  8. Farklı şekilde olan silikon başlıklarını deneyin. Bazen farklı başlıklar bebeklerin anne memesine geçmesine olanak sağlayabilir.

Eğer bebeğiniz silikon meme ucu olmadan emmeyi başaramaz ise endişe etmeyin. Bu dünyanın sonu değildir.

Bazen bebekler büyüdükçe kendileri silikon meme ucunu bırakır. Bu bazen 2 ay bazen 4 ayda hatta bazen 6 ayda bile olabilir. Bebeğiniz yeterli kilo alıyor iyi büyüyorsa bir süre silikon uç ile emzirmeye devam edebilirsiniz.

Emzirme konusunda gerekli yardım ve desteği alın ama bebeğinizin sinirlenmesine, üzülmesine ve güvensiz hissetmesine neden olacak kadar asla zorlamayın.

Güncelleme Tarihi: 15.03.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111