+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebeğiniz Biberon Emmeyi Reddediyorsa Ne Yapabilirsiniz?

Bebeğiniz Biberon Emmeyi Reddediyorsa Ne Yapabilirsiniz?

Doğum sonrası annelere başarılı bir emzirme için biberon ve emzik kullanmaması tavsiye edilir. Çünkü yapılan çalışmalar biberon ve emzik kullanımının emzirme başarısını kötü yönde etkilediğini göstermiştir. Ama bazen annelerin işe erken başlamak, hastalık veya bebeğinden ayrı kalması gereken durumlar olduğunda bebeğine biberon kullanması gerekebilir.

İşte bu süreçte bazı bebeklerin biberon emmemesi çok sık karşılaşılan bir durumdur. Doğal olarak bu da annelerin bebeklerinin aç kalmasından korkmasına neden olur.

Bebekler farklı nedenlerle biberon emmeyebilir. Biberon başlığının doku ve hissini sevmemiş, sütün veya mamanın sıcaklığını veya tadını beğenmemiş olabilir. Ayrıca biberon verildiği sırasında negatif deneyimler yaşaması veya biberon verilirken pozisyonu beğenmemesi de biberonu reddetmesine neden olabilir. Böyle bir durumda mutlaka sakin olmak ve bebeğinizin biberon emmesini sağlamak için bazı şeyler yapabilirsiniz.

Bebeğinizin Biberon Emmesini Sağlamak İçin Yapabilecekleriniz

1- Sakin olmaya çalışın. Bebeğe bakan kim olursa olsun anneanne, babaanne veya baba bebeğiniz acıkıp ağlamaya başladığında ve özellikle de anne yoksa doğal olarak aç kalacak diye endişelenmeniz normaldir. Ama bu kaygınızı bebeğiniz hissedecek ve gergin bir ortamda biberonu tutması daha da zor olacaktır. O nedenle biberonu verirken sakin, gülümseyerek, yumuşak ses tonu ile konuşarak biberonu emzirmeye çalışın.

2- Farklı bir biberon başlığı deneyin. Anne memesini kavramaya benzer bir biberon ucu seçmek bazen faydalı olabilir. Bu anne memesinden bebeğin uzaklaşmamasına da yardımcı olur. Ama aslında mükemmel bir biberon başlığı yoktur. Bebeklerin hangi biberon başlığını daha iyi emebileceğini bilmek zordur. O nedenle birkaç farklı seçenek denemek iyi olur. Silikon, kauçuk, damaklı veya damaksız gibi vb Ayrıca akış hızı da bebeklerin tercihini etkileyebilir bazı bebekler hızlı bazı bebekler yavaş akış biberondan emmeyi tercih edebilir.

3- Biberonu anne dışında biri teklif edebilir. Bebekler annelerinin kendi memesi dışında bir beslenme şeklini önermesinden hoşlanmayabilirler.

4-Biberonu bebeğiniz çok aç olmadığı zaman deneyin. Bebeğiniz çok aç olduğu zaman sinirli olabilir ve tutmakta daha zorlanabilir. Sakin ve biraz tok olduğunda yeni bir beceri olan biberon emmeyi daha iyi yapabilir.

5- Beslerken hareket ederek dikkatini dağıtın. Bazen kucakta gezdirerek beslemek çevreye bakarak biberon emmesini sağlayabilir.

6- Biberon ile verilen süt veya mamayı farklı sıcaklıklarda deneyin. Bazen bebekler hafif sıcak veya bazen biraz daha serin olacak şekilde mama veya sütü tercih edebilir. Biberon başlığının sıcak suya tutularak ılıtılması veya dişleri çıkan bebeklerde biberonun ucunu soğutarak verilmesi bebeklerin biberonu emmesini sağlayabilir.

7-Biberon ile oynamasına ağzına götürmesine biberonun ucu ile damaklarını kaşımasına müsaade edin. Eline verin tutmasını sağlayın. Önce biberon ucunu boş verin alışmasını sağlayın sonra birkaç damla süt ile verin. Eğer alışırsa meme ucunu sonra biberona takın.

8- Bebekler uykuya dalarken veya uykudan kalkmadan hemen önce biraz uykulu iken biberonu daha iyi emebilirler. Biberonu bebeğiniz uyurken denemek emmesini sağlayabilir.

Bütün bunlara rağmen bebeğiniz bazen biberon emmez!

Bütün bunlara rağmen bebeğiniz bazen biberon emmez. O zaman başka seçenekler düşünmek gerekebilir. Sağdınız sütü kaşıkla, kaşık biberon ile veya bardakla (cup feeding) içirmeye çalışabilirsiniz. Belki işe ara vermek, evden çalışmak veya bebeğin emme saatlerinde işyerine getirilip sizi emmesi sağlanabilir. Ya da bebeğiniz 6 aydan büyükse gündüzleri ek gıda miktarı artırılarak sağdığınız anne sütünü yiyeceklere koyarak tüketilebilir. Siz işten gelince emmeye devam edebilir. Sonuçta bebeğiniz yeterli büyüme sağlıyorsa bu şekilde beslemeye devam edilebilir.

Güncelleme Tarihi: 24.10.2023
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111