+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebeklerde Bıngıldak

Bebeklerde Bıngıldak

Bebekelerde Bıngıldak Hakkında Merak Edilen Sorular

Bıngıldak bebeklerin kafasında bulunan yumuşak bölgelerdir. Normalde bebeklerin kafatası birden fazla kemikten (6 adet) oluşur.

İşte bu kemikleri birbirlerine bağlayan ve bir arada tutan güçlü ve elastik dokudan oluşan yumuşak boşluklar vardır. Bu boşluklara sutur adı verilir. Bıngıldak ise bu boşlukların birbiri ile bileştiği yerlerde olan yumuşak noktalarıdır. Normalde bebeklerin kafasında kemik 6 adet bıngıldak vardır. Ama sıklıkla ön ve arka bıngıldaklar hissedilir.

Muayenelerde de sıklıkla ön ve arka bıngıldak kontrolü yapılır. Her doktor muayenesinde bıngıldağın kontrol edilmesi muayenenin bir parçasıdır. Çünkü bıngıldağın kontrol edilmesi bebeğinizin sağlığı ve büyümesi ile ilgili ipuçları verir.

Bıngıldak Ne İşe Yarar?

Bıngıldak ve kafa kemikleri arasındaki yumuşak boşluklar (sutur) özellikle doğum sırasında kafa kemiklerinin birbiri üstüne kayarak bebeğin kanaldan geçmesine yardımcı olur. Ayrıca doğumdan sonra ilk yıllarda beyin gelişiminin hızlı olduğu dönmede beynin büyümesi sırasında kafa kemiklerinin büyümeye uyum yapabilmesini sağlar.

Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?

Bebekler büyüdükçe kafa kemikleri sertleşir ve birleşir. Böylece bıngıldak zaman içerisinde küçülerek kapanır. Arka bıngıldak üçgen şeklinde olup daha ufaktır ve sıklıkla ilk 1-2 ayda kapanır. Ön bıngıldak ise daha büyüktür. Şekli baklava gibi olabilir. Genellikle 7 ay ile 18 ay arasında kapanır. Bazen ön bıngıldağın kapanması 2 yaşı bulabilir.

Bıngıldak Erken Kapanır mı?

Çok nadir de olsa bıngıldağın bazen 3 ay gibi erken kapandığı görülür. Ama bebeklerde bıngıldak kapanmış olsa bile beyin gelişimine bağlı olarak bebeğin baş çevresi büyüme devam eder. Bu nedenle aylık kontroller ile baş çevresi büyümesi takip edilmelidir. Ama kafa kemikleri arasındaki suturler ile birlikte bıngıldağın erken kapanması durumu varsa kraniosinisitoz açısından mutlaka dikkat edilmelidir. Çünkü kraniosinositoz bebeğin beyin gelişimini ve kafasının şeklini etkileyebilir.

Bıngıldak Geç Kapanır mı ve Neden Büyük Olur?

Ön bıngıldak sıklıkla 2.5 cm boyutunda olup şekli genellikle baklava gibidir. Bazen doğum şekline veya kafa yapısına bağlı olarak farklı boyutlarda ve şeklide olduğu görülür. Ön bıngıldak normalden büyük olup geç kapanma gösterebilir. Bu durum ailesel ve normal varyasyon olabileceği gibi bazı hastalıklara da işaret edebilir.

Kafa içi basınç artışı, kemik hastalıkları, genetik hastalıklar, hipotiroidi ve D vitamini eksikliği gibi durumlarda bıngıldağın normalden büyük olduğu ve geç kapandığı görülür.

Bıngıldak Neden Çökük Olur?

Bebeklerin baş muayenesi sırasında bıngıldak kontrol edilirken bazen bıngıldağın kafa kemiklerinin kenarından daha aşağıda yani çökük olduğu saptanabilir. Bu özellikle bebeklerin susuz kaldığını gösteren bir belirtidir.

Eğer bebeğiniz yeterli emmiyorsa, idrar miktarı az ise veya kusma veya ishal gibi hastalıklar nedeniyle vücuttan su kaybı olmuşa o zaman bıngıldakta çökme saptanabilir. Böyle bir durum hissettiğiniz zaman mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Bıngıldak Neden Kabarık Olur?

Bazen bıngıldağın normal yüzeyden daha kabarık olduğu görülür. Normalde bebekler ağlarken kusarken veya ıkınırken kafa içi basıncının artmansa bağlı olarak bıngıldak kabarık olabilir. Ama bebek sakin dururken eğer bıngıldak kafa yüzeyinden daha kabarık ise bu durum bazı hastalıkların işareti olabilir.

Eğer bıngıldak normalden kabarık ise beyin-omurilik sıvısında birikme (hidrosefali),enfeksiyon veya kanama gibi hastalıklar açısından mutlaka doktor kontrolü gerekir.

Bıngıldağın Hareket Etmesi Normal midir?

Normalde bebek dik pozisyonda iken elle yapılan muayenede bıngıldakta bir atım hissedilebilir. Ayrıca ağlama sırasında da bıngıldağın hareket etmesi normal bir durumdur. Bazı bebeklerde sakin oldukları zaman bile bıngıldağın sürekli hareket ettiği görülür. Bu anne babaları korkutabilir. Ama sıklıkla bu durum sadece bebeklerin kalp atışlarına denk gelen göz görülen yansımasıdır.

Bıngıldağa Dokunmak Zarar Verir mi?

Yeni anne baba olmuş pek çok aile bebeğinin başında bulunan bıngıldağa zarar vermekten oldukça korkar. Oysa bebeğin başına dokunmak bıngıldağa zarar vermez. Çok şiddetli bir çarpma olmadıkça bebeğin bıngıldağı dokunmak ile zarar görmez. Aslında anne baba olarak bebeğinizin bıngıldağı için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Sadece bıngıldak hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız ve bebeğinizin büyüme ve gelişimi sırasında oluşabilecek değişikler hakkında bilgi sahibi olmanız yeterlidir. Tabi hastalık sırasında oluşabilecek değişiklikleri bilmeniz de önemlidir.

Güncelleme Tarihi: 24.10.2023
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111