+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebeklere eldiven giydirmek doğru mu?

Bebeklere eldiven giydirmek doğru mu?

Bebeklere Eldiven Giydirmek

Yeni doğacak bebeğinize alışveriş yapmak oldukça zevklidir ve bebeğinize kıyafet alırken içerisinde bebeğin kendini çizmesini engelleyen eldivenler de standart olarak mutlaka satılır.

Bebek kıyafetleri içinde olan eldivenler parmak açıklığı olmayan kumaştan yapılmış eldivenlerdir. Hatta bazı tulumların kollarının ucuna eklenmiş bebeğin elini saracak şekilde olan eldivenler de vardır.

Annelerin bir kısmı bu eldivenlerin gerekli olduğunu düşünürken bazıları da eldiven takmanın gerekli olmadığını eldiven aldıklarını ama hiç kullanmadıklarını söyler. Bu kıyafetler aslında bebeklerin kendilerini çizmesini engellemek amacıyla üretilmiştir. Ama gerçekten yenidoğan bir bebeğe eldiven takmak gerekli midir, faydası veya zararı var mıdır gibi konular hala tartışmalıdır.

Aileler Bebeklerine Neden Eldiven Takıyor?

Bebeklere eldiven takmanın dezavantajları olsa da günümüzde hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Çünkü yeni doğum yapacak annelere bebek kıyafetleri satın alırken bu eldivenler satılmaktadır. Hatta doğum sonrası hastanelerde bebekler giydirilirken personel eldivenleri aileden istemektedir.

Tabi aileler de doğal olarak eldivenlerin gerekli olduğunu düşünmektedir. Eldivenler genellikle bebeklerin kendi yüzünü gözünü çizmemesi için takılır. Ayrıca ilk aylarda pek çok anne baba bebeğinin tırnağını keserken çok zorlanır zarar vereceğini düşünür ve tırnak kesmek yerine eldiven takmayı tercih eder.

Eldivenler sadece bebeğin kendisini çizmesini değil annesinin memesini çizmesini de önler. Ayrıca yüzünde cildinde veya anne memesinde var olan bir enfeksiyon olursa yayılmasını önlemek için de takılır. Tabi bir de özellikle bebeklerin doğduktan sonra ve ilk aylarda elleri genellikle soğuk hissedilir. Pek çok aile bebeğinin ellerini soğuktan korumak için eldiven takar.

Bebekler Neden Kendilerini Çizerler?

Bebeklerin ilk aylarda el ve kol koordinasyonu yoktur bu da ellerini istemsiz olarak sallamasına neden olur ve çiziklere neden olabilir. Ayrıca eğer bebeğinizin cildi kuru ise bu durum kaşıntı yapar.

Bebek de kendini kaşırken cildini çizebilir. Yine aç oldukları zaman da ellerini ağzına götürmeye çalışıp yüzünü çizebilir. Tabi bebeğinizin uzamış tırnaklarını kesmez ve törpülenmezseniz uzun tırnaklar bebeğinizin yüzünü çizmesinin esas nedenidir.

Bebeklere Eldiven Takılmasının Dezavantajı Var mı?

Bebeklere eldiven takmanın en büyük dezavantajı dokunma duygusunu engellemesidir. Bu tıpkı göz veya kulakların kapanması gibi bir durumdur. Çünkü yenidoğan bebekler dokunmaya hassastır ve dokunma duygusu onlar için önemlidir. Henüz net göremedikleri için etrafındaki dünyayı dokunarak keşfetmeye çalışır.

Dokunmak onların duyusal gelişimi, motor ve zihinsel gelişimi için gereklidir. Dolayısıyla eldiven takılması bebeklerin beyin gelişimi için önemli olan uygun duyusal gelişime engel olur.

Ayrıca bebekler eldiven takılması emmeyi de etkileyebilir. Çünkü bebekler emerken tüm duyularını kullanır. Görme, duyma, tat alma, koklama gibi emme sırasında dokunmada onlar için önemlidir. Acıktığı zaman ellerini ağzına götürür. Parmaklarını emmeye çalışır.

Eldiven takılması buna engel olur dolayısıyla bebeğin açlık ipuçlarının kaçırılmasına neden olur. Bunun dışında anne ile bebek arasında ten tene temasını önler ve bu durum bebeklerin emmesini olumsuz yönde etkileyebilir.

O nedenle bebekler emzirme sırasında mutlaka ediven takılmadan emzirilmesi gerekir. Bebeğin eldiven olmadan emmesi ten teması sağlayarak bebeğin memeyi daha iyi yakalamasını, anneye dokunması ile süt miktarının artıran hormonların artmasını ve emzirmenin daha başarılı olmasını sağlar.

Yine bebeklerin ellerini ve parmaklarını ağzına götürerek yalaması ve emmeye çalışması onların kendisini rahatlatmasına ve sakinleştirmesine yardımcı olur. Dolayısıyla eldiven takılması kendi kendilerini sakinleştirmelerine engel olabilir Ellerine ulaşamadığı için kendisini rahatlatamayabilir. Huzursuz olabilir.

Eldiven takılmasının bir diğer dezavantajı nadir de olsa eldivenler bazen çıkarak bebeğin ağzına girebilir ve boğulmaya neden olabilir.

Bebeklerin Kendilerini Çizmelerini Önlemek İçin Ne Yapabilirisiniz?

Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde en azından dış ortama adapte olana kadar eldiven takılabilir. Ama daha sonra eldivenleri çıkarmanız onun gelişimi ve emmesi açısından önemlidir. Tabi eldivenleri çıkarınca bebeğinizin yüzünü çizmesini önlemek için mutlaka tırnaklarını kesmelisiniz.

Bebeğinizin tırnağını özellikle ucu künt olan makas şeklindeki tırnak makasları ile kesin. Bebeğiniz sakinken elini sabitleyip parmaklarını iyice sıkı tutarak makası tırnağının altına yerleştirip bebeğinin cildini hafifçe geri çekerek kesmeye çalışın.

Kestikten sonra mutlaka törpü ile kenarları sivri kalmayacak şekilde törpüleyin. İlk aylarda bebeklerin tırnakları hızlı uzar bu nedenle haftada bir veya bazen iki kez tırnaklarını kesmek gerekebilir. Özellikle banyo sonrası tırnaklar daha yumuşak olacağı için kesilmesi daha kolay olacaktır.

Eğer bebeğinizin tırnaklarını kesmekten korkuyorsanız daha deneyimli büyüklerinizden destek alın ya da sadece törpü ile tırnaklarını kısaltmaya çalışın. Bunun dışında bebeğinizin açlık ipuçlarına mutlaka yakından takip edin.

Açlık ipuçlarını gördüğünüzde hemen besleyin. Çünkü bebeğiniz çok acıkırsa huzursuz olup ellerini yüzüne gözüne götürüp çiziklere neden olabilir. Yine de çok dikkat etmenize rağmen bazen bebekler yüzlerini çizebilir. Ama bu çizikler de genellikle çok çabuk iyileşir.

Sonuçta bebeklere eldiven takılması bebeklerin belki kendini çizmesini önler. Ama özellikle dokunma duysunu önlediği için bebek ve anne arasında ten tene teması hissetmesini engeller, emzirme ipuçlarının kaçırılmasında neden olur ve emzirme başarısını etkileyebilir. Ayrıca bebeğin duyusal gelişimine engel olur.

Güncelleme Tarihi: 23.10.2023
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111