+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebekler Ne Zaman Döner?

Bebekler Ne Zaman Döner?

Bebeklerin Dönmesi

Bebeklerin dönmesi sırt üstü yatar pozisyondan karın üstü pozisyona geçmesi veya karın üstü pozisyondan sırt üstüne dönmesi olarak tanımlanır. Bu yazımızda bebekler ne zaman döner? konusuna değineceğim.

Genellikle ilk aylarda bebekler fazla hareket etmezler. Ama özellikle 3 aylık olduklarında hareketlenmeye başlarlar. Sonuçta bebeğiniz 4 aylık olduğunda zaten çevrenizdeki pek çok kişi dönüp dönmediğini merak eder. Dolayısıyla siz de bebeğinizin ne zaman döneceğini merak etmeye başlarsınız. Çünkü bebeklerin gelişimindeki her değişiklik anne babaları çok heyecanlandırır.

Normalde bebeklerin gelişimi belirli bir sırada gerçekleşir. Bebekler ilk olarak başını tutar, daha sonra döner, önce destekli sonra desteksiz oturur, tutunarak ayağa kalkar, yan yan tutunup adım atarak sıralama yapar ve sonunda yürür. Bu gelişim basamakları belirli bir sıra içinde gerçekleşir.

Bir gelişim basamağını gerçekleştirince diğerine geçer. Ve tabii bebeğiniz bir gün döner ve sizi şaşırtır. Hatta bebeğiniz de şaşırır ve biraz korkabilir. Çünkü dönmek bebeğinizin bir yerden başka bir yere hareket edebilme yolunda yaptığı ilk harekettir.

Bebekler Ne Zaman Döner?

Bebeklerin dönmesi baş kontrolü başladıktan sonra kolları ile esne ve sırt kasları güçlendiğinde başlar. Pek çok bebek 5-6 ay olduğunda döner. Ama bazı bebekler 4 ay kadar erken dönerken bazı bebekler 7 ayda ancak dönmeyi başarır. Çünkü tüm bebeklerin gelişimleri birbirinden farklıdır ve bebeklerin dönmesi için yeterince desteklenmesi motor gelişimi etkileyebilir.

Sonuçta bebeklerin dönme ayları farklılık gösterse de sıklıkla 4 ile 7 ay arasında çoğu bebek dönmeyi başarır.

Bebeklerin Dönmesine Nasıl Yardımcı Olmak Gerekir?

Öncelikle bebeklerin motor gelişimleri birbirinden farklı seyredebilir. Ama bebekler büyürken her bir motor becerinin de belli aylar içinde gerçekleşmesi gerekir. Eğer bebeğinizin motor gelişimini normal seyretmesini istiyorsanız bebeğinize uygun ortam hazırlamanız ve desteklemeniz gerekir.

Bebeklerin dönmeyi öğrenmesi için öncelikle kaslarının güçlenmesi, kas kontrolünü yapabilmesi ve yeterli hareket alanı sağlanması gerekir. Bunun için;

  1. Yerde farklı pozisyonlarda bebeğinizi konumlandırın. Sağ yan sol yan yatırın ve oyuncak göstererek oynayın. Yan yatmakta zorlanırsa sırtını destekleyin.
  2. Kucağınızda taşırken yerdeki konumlara benzer şekilde farklı pozisyonlarda taşıyın.
  3. Altını açtığınız zaman bacaklarını bisiklet hareketi gibi egzersiz yaptırın. Sağa sola doğru hareket ettirin.
  4. Karın üstü aktivite yaptırın. Özelikle baş kontrolü, ense ve sırt kası kontrolü için önemlidir. Önceleri 1-2 dak olup sonra bu süreyi 10-15 dakikaya çıkarabilirsiniz.
  5. Eğer bebeğiniz karın üstü durmaktan hoşnut değilse bu süreyi uzatmak için dikkat çekici oyuncak ve aktiviteler yaptırın.
  6. Dönmeyi kolaylaştırmak için sert ve uygun zemin hazırlayın. Bir oyun matı veya halısı, üzerinde dikkat çekici aktivitelerin olduğu zemin hazırlayın.
  7. Yerde çevresine oyuncaklar koyun ve almaya çalışırken dönmesine destek olun. 8-Birlikte yere oturup elleri ve akyalarını destekleyerek dönme egzersizi yaptırın.

Bebekler Dönmeye Başladığında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bebekler dönmeye başladığında onlar için yeni bir dünyanın kapısı açılır. Ama bu aynı zamanda tehlikeleri de beraberinde getirir. Öncelikle bebeğiniz dönmeye başladığında artık altını yerden yüksek alt değiştirme ünitelerinde yapmayın. Çünkü altını alırken çok kısa süre içerinde dönebilir. Bu da düşmeye neden olabilir.

Yine bebeğinizi kanepe koltuk ya da kendi yatağınızda yatırmayın çünkü dönmeyi çok kısa sürede hızlandırıp yine düşme yaşayabilirsiniz. Dönemeye başladıktan sonra daha çok yerde vakit geçirmesi en iyisidir. Ama bebeğiniz yerde olduğunda bile dikkat etmeniz gerekir.

Çünkü dönerek uygun olmayan eşyaların altına girip sıkışabilir. Bunun dışında dönme becerisini kazanan bebeğiniz bunu gece uyku sırasında da yapmaya başlar. O nedenle özellikle yatakta dolanacağı örtüler veya üstüne düşecek yastıklar bulundurmayın.

Bebeğiniz Dönmez İse Ne Yapmalı?

Her bebeğin gelişim basamakları birbirinden farklı seyreder. Bu bebeğinizin yapısına bağlı olduğu gibi ayrıca yeterli desteklenmesi ile ilişkilidir. Ayrıca bazen bebekler 37 hafta ve altında doğdu ise de gelişimi biraz geriden gelebilir.

Ama bebeğiniz 7 aydan sonra dönmüyorsa o zaman mutlaka çocuk doktorunuz ile görüşün.

Güncelleme Tarihi: 26.10.2023
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111