+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Çocuklarda Güneşten Korunma

Çocuklarda Güneşten Korunma

Yazın açık havada uzun süre vakit geçirerek güneş ışınlarına daha fazla maruz kalırız. Güneşin ve güneşten aldığımız D vitamininin tabi ki çok faydası vardır. Fakat son yıllarda ozon tabakasındaki incelme ve delinmeler nedeniyle artık güneş ışınlarının zararlı etkileriyle de karşı karşıya kalmış durumdayız.

Sonuç olarak uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak güneş yanıklarına, cilt kırışıklıkları ile yaşlanmasına ve cilt kanserlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte güneşin zararlı etkilerinden bebeklerimizi ve çocuklarımızı korumamız önemlidir.

Çocukları Güneşten Korunma

Güneş Kremi ile Çocukları Güneşten Koruma

Güneş kremleri cildi güneş yanıklarından ve güneşin zararlı etkilerinden korur. Ama güneş kremi kullanmak güneşin altında uzun süre kalmak anlamına gelmemelidir.

Kullanacağınız güneş kremi mutlaka geniş spektrumlu yani hem UVA hem de UVB ye karşı koruyucu olmalıdır. UVA daha uzun dalga boyludur ve derinin daha derin tabakalarını etkileyerek cilt kanserine yol açabilir. UVB ise daha kısa dalga boylu olup derinin daha üst tabakalarını etkiler. Kullanacağınız güneş kreminin güneş koruma faktörü en az SPF 15 ile 50 arasında olmalıdır. SPF 50 faktör üstünde koruması olan kremler için henüz yeterli araştırma yoktur

İçeriğinde oksibenzon maddesi olan kremler tercih edilmemelidir. Çünkü oksibenzon hormonal etkiler gösterebilmektedir. Özellikle yüz, burun, kulak bölgesi gibi hassas bölgelere çinko-oksit ve titanyum oksit içeren kremlerden kullanılmalıdır.

Güneş kremi güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce sürmelidir. Her iki saatte bir tekrar edilmelidir. Havuz veya denize girip çıktıktan sonra, havlu ile kurulanma sonrası güneş kremi tekrar sürülmelidir. Altı ayında altındaki bebekler için eğer güneşten koruyamayacağınız bir durum varsa çok az miktarda yüz kısmına güneş kremi sürülmelidir. Altı ayın üzerindeki bütün bebek ve çocuklara güneş kremi kullanılabilir.

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Bebekler güneşten nasıl korunmalıdır?

Güneşin ve güneşten aldığımız D vitamininin tabi ki çok faydası vardır.

Fakat son yıllarda ozon tabakasındaki incelme ve delinmeler nedeniyle artık güneş ışınlarının zararlı etkileriyle de karşı karşıya kalmış durumdayız. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak güneş yanıklarına, cilt kırışıklıklarına, cildin yaşlanmasına ve cilt kanserlerine yol açar.

Bu nedenle yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden bebeklerimizi ve çocuklarımızı korumamız çok önemlidir.

Güneşten Korunmak İçin Yapabilecekleriniz

Güneş Kremi Kullanımı

Güneş kremleri cildi güneş yanıklarından ve güneşin zararlı etkilerinden korur. Ama güneş kremi kullanmanız güneşin altında uzun süre kalabilirsiniz anlamına gelmez.

Kullanacağınız güneş kremi mutlaka geniş spektrumlu yani hem UVA hem de UVB ye karşı koruyucu ve suya dayanıklı olmalıdır. UVA daha uzun dalga boyu ve derinin daha derin tabakalarını etkileyerek cilt kanserine yol açabilir. UVB ise daha kısa dalga boyu olup derinin daha üst tabakalarını etkiler.

Koruma faktörü en az SPF 15 ile 50 arasında olmalıdır. SPF 50 faktör üstünde koruması olan kremler için henüz yeterli araştırma yoktur. İçeriğinde oksibenzon ve paraben maddesi olan kremler tercih etmeyin. Çünkü bunlar hormonal etkiler gösterebilir. Özellikle yüz, burun, kulak bölgesi gibi hassas bölgelere çinko-oksit ve titanyum oksit içeren kremlerden kullanın.

Güneş kremini güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce sürün. Her iki saatte bir tekrarlayın. Havuz veya denize girip çıktıktan sonra, havlu ile kurulanma sonrası güneş kremini tekrar sürün.

Altı ayın altındaki bebekler için güneş kremi kullanmayın. Güneşten korumanız yeterlidir. Altı ayın üzerindeki bebek ve çocuklarınıza güneş kremi kullanabilirsiniz.

Bebeğinizin yüz ve vücuduna güneş kremi sürebilirsiniz. Eğer yanlışlıkla gözlerine güneş kremi kaçarsa, gözünü ve ellerini nemli bir bez ile silin. Bazı güneş kremleri bebeğinizin cildini tahriş edebilir. Bu durumda başka bir marka güneş kremi için doktorunuz ile görüşün.

Güncelleme Tarihi: 15.03.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111