Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00
Emzirmenin ilk haftaları sonrasında genellikle ortalama bir emzirme düzeni oluşur. Eğer bebeğinizin bir düzeni yoksa huzursuz, hırçın, mutsuz, telaşlı emiyorsa bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. Böyle bir durumda mutlaka çocuk doktorunuz veya bir emzirme danışmanı ile görüşmeniz emzirmeyi devam ettirmeniz açısından oldukça önemlidir.
Bebeklerin huzursuz emmesi mutsuz, hırçın ve telaşlı bir şekilde emmesinin nedenleri şunlardır;
1-Bebeğinizin kişilik yapısı etkili olabilir. Doğumdan sonraki dönemde bazı bebekler büyümenin her aşamasında hep daha huzursuz, telaşlı ve yaygaracı olabilir. Bu bebeğinizin yapısıdır. Sakın moralinizi bozmayın. Sizin gibi bebeği olan pek çok anne var. Bu nedenle kendinizi sakin yaradılışlı bebeklerin annesi ile karşılaştırmayın.
2-Sütünüz az geliyor olabilir. Eğer bebeğiniz emerken huzursuz ve hırçın ise ve yeterli kilo alamıyorsa o zaman sütünüz az geliyor demektir. Mutlaka doktorunuz veya bir emzirme danışmanı ile görüşmeniz gerekir.
3-Bebeğiniz meme ucu karışıklığı yaşıyor olabilir. Emzirme döneminde biberon kullanmışsanız bebeğiniz daha hızlı süt akışına alışmış ise memeden yavaş akan sütü istemiyor olabilir. Ayrıca eğer gün içinde verdiğiniz biberon sayısı fazla ise yine biberonu tercih ediyor ve bu nedenle huzursuz, hırçın ve telaşlı emiyor olabilir.
4-Bebeğinizin alerjisi olabilir. Çünkü alerjisi olan bebeklerde anne memesini emmeye başladığında yemek borusu ve barsak içinde bir hassasiyet oluşur. Bu da huzursuz, hırçın ve telaşlı emmeye neden olur. Ayrıca alerjik bebeklerde huzursuz emme dışında uykusuzluk ve sürekli ağlama gibi bulgular da görülebilir.
5-Sütünüz hızlı akıyor olabilir. Genel olarak bebekler emme başladıktan kısa süre sonra sütün akışı refleks olarak hızlanır. Bu süreçte bazı bebekler emme, yutma ve nefes almayı koordine bir şekilde düzenli yapamayabilir. Çünkü sütünüzün akışı biraz hızlı olabilir. Bu da emerken huzursuz olmasına ve memeyi bırakmasına neden olur.
6-Bebeğinizin reflüsü olabilir. Bebekler emmeye başladıktan sonra yemek borusuna mideden kaçan süt nedeniyle rahatsızlık hisseder. Bu nedenle memeyi bırakır. Normalde pek çok bebekte ilk aylarda zaten fizyolojik bir reflü vardır. Ama bu bebeklerin çoğu sağlıklı bir şekilde emer bir miktar kusar fakat yeterli kilo alır. Gerçek reflüsü olan bebeklerde ise huzursuz emme yanında yetersiz kilo alımı vardır. Ek olarak bazen aşırı süt alımı, fazla laktoz yükü veya alerji olması da reflüyü kötüleştirir.
7-Laktoz aşırı yükü olabilir. Bildiğiniz gibi anne sütü şekerinin hepsi laktozdur. Eğer bebeğiniz çok fazla süt emiyorsa tabiki barsak çok fazla süt şekeri ile karşılaşır. Ve bunu sindirmesi zor olur. Bebek fazla süt şekerini sindiremeyince emerken huzursuzluk, ağlama, barsak sanıcı ve sulu, köpüklü kaka yapma gibi bulguları olabilir.
8-Anne ile bebek arasında duygusal ve fiziksel bağlanma yetersizliği olabilir. Bebekler ilk aylarda çok değişik nedenlerle ağlayabilir. Ağladığı zaman bebeğinize muhakkak cevap vermeniz gerekir. Onu kucaklayın sakinleştirip konuşun. Eğer ağlamasını görmezden gelirseniz belki bebeğinizin ağlaması geçici bir süre durur. Fakat bu durum bebeğiniz ile aranızdaki güvenli bağlanmayı zedeleyebilir.
9-Bazen annenin aldığı ilaçlar, yediği gıdalar, bebeğin diş çıkarması, hasta olması, kulak enfeksiyonu, burun tıkanıklığı, ağızda pamukcuk, aşılanma gibi değişik nedenler de huzursuz emmeye neden olabilir.
Sonuç olarak huzursuz, hırçın ve mutsuz emmenin aslında pek çok nedeni vardır. Bu nedenle öncelikle çocuk doktorunuzdan ve altta yatan neden emzirme sorunu ise bir emzirme danışmanından destek almanız başarılı bir emzirmeye devam etmeniz açısından çok önemlidir.
Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.
1443. Cd. YDA Center A Blok Kat:13 No:565 Çukurambar, Çankaya, Ankara