+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Süt Pompası Temizliği Nasıl Yapılır?

Süt Pompası Temizliği Nasıl Yapılır?

Süt Pompası Temizliği

Anne sütü bebeğinizin sağlığı ve gelişimi için çok önemli bir besindir. Gerekli olduğu durumlarda süt pompası kullanarak anne sütünü sağıp bebeğinize verebilirsiniz. Ama pompa parçalarının temiz tutulması hijyen açısından oldukça önemlidir. Bu yazımızda süt pompası temizliği nasıl yapılır? bu konudan bahsedeceğiz.

Sağdınız sütün içerisine mikrop karışması bebeğinizin sağlığı için tehlikeli olabilir. Bu nedenle özelikle sağma öncesi ve sonrası pompanın temizliği için bazı kurallara dikkat etmeniz gerekir. Böylece bebeğinize temiz bir anne sütü vermiş olursunuz. Süt sağma pompası kullanırken dikkat etmeniz gereken kurallar:

Süt Pompası Kullanmadan Önce Yapılacaklar

  1. Ellerinizi sabunlu su ile 20 saniye yıkayın.
  2. Pompanın parçalarını temiz olup olmadığını kontrol ederek birleştirin. Parçaların içerisinde fazla kirli ve küflü parçalar varsa kullanmayın.
  3. Pompanın dış yüzeyinin, düğmelerinin ve sağım yaptığınız yerin temiz olmasına dikkat edin.

Süt Pompası Kullanımı Sonrası Yapılacaklar

1- Bütün pompa parçalarını ve süt ile temas eden kısımları (sağma valfleri, bağlantılar, süt birikme kısmı, göğüs aparatı v.b.) ayırın.

2- Parçaların tamamını akan suyun altında süt kalıntıları gidene kadar yıkayın. Daha sonra parçaları tek tek temizleyin.

Kullanacağınız yöntemler;

Elle Yıkama: Sadece pompa parçalarını yıkmak için temiz bir kap kullanın. Kabın içine sıcak su koyun. Pompa parçalarını yine sadece burada kullandığınız bir fırça ile sabun kullanarak iyice temizleyin. Daha sonra bol suda durulayın. Parçaları yine sadece süt sağma aparatlarının koyulduğu temiz kullanılmamış bir havlu veya kağıt havlu üzerine koyarak hava ile temas ederek kurumaya bırakın. Kesinle bir bezle kurulamayın.

Bulaşık Makinesinde Yıkama: Ancak üretici firma önerisi varsa parçaları bulaş makinesine koyabilirsiniz. Küçük parçalara mutlaka dikkat edilmelidir. Çünkü küçük parçalar makine içine kaçabilir. Parçalar makinede yıkadıktan sonra ellerinizi sabunlu suyla yıkayıp parçaları alın. Islak olan parçaları temiz bir havlu üzerinde kurumaya bırakın. Herhangi bir bezle kurulama yapmayın.

3-Pompa parçalarını yıkamak için kullandığınız fırça ve kabı da mutlaka sıcak su ve sabunla yıkayın. Daha sonra temiz bir havlu üzerinde kurumaya bırakın.

Temizlenmiş Pompa Parçalarının Saklanması

Pompa parçaları ve yıkama için kullandığınız fırça ve kap gibi malzemelerin temizlendikten sonra öncelikle tamamen kurumasını sağlayın. Tamamen kuruduktan sonra çevreden mikrop bulaşmasını önlemek için kapalı temiz bir kabın içerisinde saklayın.

Mikroplardan Arındırma (Sterilizasyon) İşlemi

Süt sağmak için kullandığınız pompanızın mikroplardan arındırmak için günde en az 1 kez sterilize edilmesi gerekir.

Sterilizasyon işlemini özellikle bebeğiniz 3 ayın altında ise, erken doğmuş veya bağışıklık sistemi zayıflamış ise mutlaka yapmanız gerekir. Daha büyük bebeklerde dikkatli bir temizlik yaptığınız sürece sterilize etmenize gerek olmayabilir. Bu işlem için pompanın kullanma talimatlarını mutlaka okuyun.

Pompa parçalarını mikroplardan arındırma işlemi için bir sterilizasyon aleti kullanabilirsiniz. Ya da kaynamış su içerisinde 5 dakika bütün parçaları kaynatmanız da aynı işlemi sağlar. Kaynatma sonrası parçaları temiz bir havlu üzerinde hava ile temas ederek kurumaya bırakmanız yeterli olur. Parçalar kurduktan sonra kapalı temiz kap içerinde saklayın.

Güncelleme Tarihi: 26.10.2023
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111