+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir?

Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir?

Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeğiniz gaz sancısı çektiği zaman çok endişelenir, sürekli ağlaması ve huzursuz olması nedeniyle elinizden hiçbir şey gelmiyor gibi çaresiz olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ayrıca bebek bakımı konusunda kendinizi yetersiz hissedebilirsiniz. Ama unutmayın yalnız değilsiniz. Sizin gibi pek çok anne baba var. Bebeklerin çoğu gaz sancısı yaşar ve bazı bebeklerde belki daha şiddetli gaz olabilir. Önemli olan sabretmektir. Çünkü gaz sancısı bir süre sonra kendiliğinden geçecektir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

  1. Bebeğinizi kundak yapın. Bu bebeklere anne karnı hissi vererek rahatlamasını sağlar.
  2. Bebeğinizi hafifçe sallayın. Kundak yaparak kucağınıza alıp hafif sallama hareketleri yine bebeğinize anne karnı hissi vererek rahatlatır.
  3. Beslenme sonrası ve aralarda sık sık mide gazını çıkarın. Bu emerken yutmuş olduğu havanın barsak geçişini bir miktar azaltır.
  4. Karnına masaj yapın. Saat yönünde ovma hareketleri barsak gazının çıkmasına yardımcı olur.
  5. Karnına ılık havlu koyun.
  6. Bebeğinizin hareketini artırın. Bacaklarını dizden büküp bisiklet sürer gibi hareket yapıp karnına doğru yavaşça bastırın.
  7. Biberon veya emzik kullanmak gaz miktarını artırabilir. Bu nedenle mümkünse biberon ve emzik kullanmayın.
  8. Eğer bebeğinizi biberon ile besliyorsanız başı yukarda beslemeye çalışın. Daha az hava yutmasını sağlayan biberonları tercih edin.
  9. Anne sütü alan bebeklerde gaz sancısı daha az olur. Mamaların sindirimi daha zordur. Bebeğinizi anne sütü ile beslemeye çalışın.
  10. Günümüzde kullanılan gaz damlalarının etkinliği gösterilmemiş olduğu için bir ürün kullanmak isterseniz mutlaka doktorunuza danışın.

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Geçer?

Gaz sancıları genellikle doğumdan sonra 2-3. haftada başlar ve giderek artar. Pek çok bebekte 3-4. aylarda kendiliğinden geçer. Nadiren bazı bebeklerde daha uzun sürebilir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nedir? Neden Olur?

Bebeklerde Gaz Sancısı sıklıkla %10-30 oranında bebekte rastlanmaktadır. Kolik yani gaz sancıları genellikle 2. haftada başlamakta, 6. haftada pik yapıp, 3-4. aylarda kendiliğinden geçmektedir. Bebeklerde gaz sancısının nedeni ise tam olarak bilinmemektedir. Bugün için en çok kabul edilen mekanizma bebeklerin doğumdan sonraki ilk haftada dışarıdan gelen uyaranları engelleyen bir mekanizmanın olduğu, ilk haftadan sonra bunun ortadan kalktığı ve bebeğin dış uyaranlara karşı daha duyarlı hale geldiğidir. Bunun sonucu olarak gün boyu aşırı uyarılan bebekler, akşamüzeri aşırı yorgun ve uyarılmış olurlar ve ağlama krizlerine girerler. Bunun dışında laktoz eksikliği, bebek ebeveyn ilişkisi durumları da suçlanmıştır. Nedeni tam bilinmediği ve doğal olarak gerçek bir tedavisinin olmaması nedeniyle hem aileler hemde doktorlar için zorluklara yol açan bir durum olmaktadır.

Aileler bebeklerinde bir hastalık olduğunu düşünerek, kendilerini bebeğe bakmakta yetersiz hissetmekte, aşırı yorgunluk ve tükenmişlik yaşamaktadır. Doktorlar ise bebeklerde ağlama atakları yapan diğer nedenlerin ayırıcı tanısını yapmakta, bebeğin sağlıklı olduğuna dair aileleri inandırmakta, aileyi desteklemek ve güven vermek konusunda, ailelerin uygun olmayan tedavileri yapmamaları konusunda anne babaları ikna etmekte zorlanmaktadır. Bebeklerde gaz sancısı sorunu yapılan çalışmalar aşırı ağlama nöbetleri olan bebeklerin ancak %5’ inde altta yatan bir rahatsızlık olduğunu göstermiştir. Bu nedenle bu bebeklerde altta bir enfeksiyon olup olmadığı (orta kulak,idrara yolu),mide barsak sistem hastalıkları (reflü, kabızlık ,anal fissur, yetersiz beslenme) çevresel etmenler (aşırı sıcak, aşırı uyarılma vb) travma, ilaç reaksiyonları, nörolojk hastalıklar düşünülüp mutlaka araştırılmalıdır.

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri

Gaz sancısı olduğu zaman bebekler çok ıkınır, ağlar, karnı şişer ve sertleşir, barsak gurultuları duyulur, ayaklarını karnına, çeker yüzünün rengi değişir, mutsuzluk ifadesi olur.  Ağızdan ve popodan sürekli gaz çıkarır ama yine de bütün gazı çıkaramadığı için rahatlayamaz. Pek çok anne baba mide gazını çıkararak ve bebeğin popodan gaz çıkarma sonrası rahatlamasını bekler. Ama bebekler yeteri kadar gazı vücutlarından atamadıkları için gaz sancısı hemen rahatlamaz. Belli bir süre devam eder.

Küçük Bebeklerde Gaz Sancısı Sık Karşılaşılan Bir Durumdur!

Çünkü bebekler sürekli emerek beslenir, biberon ve emzik kullanır bu nedenle çok hava yutar. Ayrıca barsak sistemleri tam olgunlaşmadığı için daha çok gaz oluşur. Yine bebekler çok ağladığı için de sürekli hava yutar. Ayrıca yuttukları havayı çıkarmaları da kolay olmaz. Sürekli yatar pozisyonda olmaları, hareketlerinin az olması, karın kaslarının tam güçlenmemiş olması gaz çıkarmalarını zorlaştırır. Bu nedenle ufak bebeklerde diğer yaş gruplarına göre daha fazla gaz olur.

Güncelleme Tarihi: 19.10.2023
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111