+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebekler neden kusar?

Bebekler neden kusar?

Bebek ve Çocuklarda Kusma

Kusma mide içeriğinin istemsiz ve rahatsız edici şekilde dışarı çıkmasıdır. Çocuğunuz büyürken kusma ile karşılaşmanız kaçınılmazdır. Çünkü sık görülen pek çok bebek ve çocuk hastalıkları kusmaya neden olabilir. Tabi bebeğiniz kusarken kendinizi çaresiz hisseder ve endişelenebilirsiniz. Küçücük bebeğinizin midesinden nasıl bu kadar fazla kusmuk çıktığı sizi çok şaşırtabilir. Ama buna zamanla alışacaksınız. Çünkü bebek ve çocuklardaki kusma sıklıkla kendiliğinden geçer ve çok basit nedenlere bağlıdır. Tabi nadiren ciddi hastalıkların ilk belirtisi olabileceği de unutulmamalıdır.

Bebeklerin Kusması Normal Mi?

Özellikle 1 yaş altında anne sütü ve ya mama ile beslenen bebeklerde mideden taşma şeklinde fazla gelen süt kısmının atılması çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu genellikle gerçek kusma ile karıştırılabilir. Ama ilk aylarında çok sık karşılaşılan bu kusma daha çok fizyolojiktir. Sıklıkla mideden fazlasını atıyor şeklinde adlandırılır. Deneyimli aileler bunu gerçek kusmadan ayırt edebilir. Ama yeni anne baba olmuş aileler bebeklerinin beslenme sonrası fazlasını çıkarmasını gerçek kusmadan ayırt edemeyebilir ve endişelenebilir.

Gerçek kusma daha zorlu şeklide ve mide içeriğinin çoğunun çıktığı ve bebeğe rahatsızlık verici bir kusma şeklidir. Fizyolojik kusma yani fazlasını çıkarma sıklıkla beslenme sonrası veya birkaç saat içerinde bebeğin zorlanmadan sıklıkla gaz çıkarma sırasında az miktarda kustuğu bazen sindirilmiş süt gibi çökelek ve ya yoğurt gibi olan kusmalardır.

Bebekler, Çocuklar Neden Kusar?

Bebek ve çocuklarda kusma sık görülen çocuk hastalıkları sırasında olabileceği gibi nadiren ciddi hastalıkların ilk belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir.

Bebeklerde, çocuklarda en sık kusmaya neden olan hasatlıklar şunlardır;

Kusan Bebek ve Çocuklarda Hangi Testler Yapılmalıdır?

Kusan bebek ve çocuklar için yapılacak testler doktor muayene bulgularına ve kusma hikayesine göre değişiklik gösterebilir. Buna göre kan testleri elektrolitler idrar testi gaita testi (ishal eşlik ediyorsa) ve gerekirse görüntüleme testleri ( direk grafi, ultrasonografi vb) yapılabilir.

Bebek ve Çocuğunuz Kustuğunda Ne Yapabilirisiniz?

Bebeğiniz ve çocuğunuz kustuğu zaman endişelenmeniz çok normaldir. Ama kusma genellikle sık görülen çocukluk hastalıklarının nedeniyle olan bir durumdur. Ciddi hastalıklar nedeniyle olan kusmalar daha nadir bir durumdur. Kusmalar daha çok viral bir enfeksiyondan veya yediği bir gıda nedeniyle olabilir.

Önemli olan kusmaya bağlı bebeğiniz ve çocuğunuzun vücudunun susuz kalmamasına dikkat etmenizdir. Çocuğunuz kustuktan sonra ona 30-60 dakika bir zaman tanıyın. Hemen beslemeyin Biraz midesinin dinlemesine müsaade edin. Kusma sonrası uyudu ise yine bir süre dinlemesini bekleyin. Sonrasında eğer kendisi birşeyler içmek isterse yavaş yavaş sıvı vermeye çalışın. Ama çok miktarda değil önce birkaç tatlı kaşığı olacak şekilde verin.

Su veya bebeğiniz emiyorsa ilk olarak anne sütü vermeniz daha iyi olur. Eğer çocuğunuz tekrar kusarsa yine 30-60 dakika dinlemesine müsaade edin ve yine çok az az olacak şekilde sıvı vermeye çalışın. Eğer bir şeyler yemek istiyorsa kuru az yağlı tahıl ekmek kraker makarna pirinç deneyin. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçının.

Çocuğunuz yine kusmaya devam ederse mutlaka doktorunuz ile görüşün.

Kusan Çocuklar İçin Ne Zaman Doktor Kontrolü Gerekir?

Güncelleme Tarihi: 07.04.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111