+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebekler ne zaman yürür?

Bebekler ne zaman yürür?

Bebeklerin Yürümesi

Bebeklerin normal motor gelişim aşamasında yürüme gerçekten en önemli ve anne babayı en çok heyecanlandıran gelişim basamağıdır. Çünkü artık bebeğiniz çocuk olma yolunda ilk adımını atmış demektir.

Bebekler ne zaman yürür, erken ve geç yürüme önemlimidir, bebeklerin yürümesini nasıl teşvik etmeliyiz gibi sorular pek çok anne baba tarafından merak edilir. Tabi bebeklerin yürümeye başlamadan önce tutunup ayağa kalması, eşyalar arasında tutunarak sıralaması, eşyadan eşyaya geçiş yapması ve kısa süreli eşyalara tutunmadan ayakta durması gibi bazı gelişim basamaklarını becerebilmiş olması gerekir. Ayrıca güçlü kaslara, iyi bir dengeye, iyi bir koordinasyon ve yürüyebilmek için özgüvene sahip olması gerekir.

Bebeklerin Yürümesini Nasıl Teşvik Ederiz?

Aslında bebekler hazır oldukları zaman yürürler. Ama bu yürümesine yardımcı olmayacağınız anlamına gelmez. Bebeğinizin yürümesini teşvik etmeden önce mutlaka öncelikle hazır olduğunun işaretlerini görmeniz gerekir. Hazır olmadan bebeğinizi yürümeye alıştırmaya çalışmanız onu korkutabilir. Desteklemek için bazı şeyler yapabilirisiniz;

1- Onu Övün: Hazır olduğunu gördüğünüzde ve yürümeye heveslendiği zaman destekleyin ve gelişim gösterdiği başarıları için onu övün. İhtiyaç duyduğu zaman ona destek olun.

2- Ellerini Tutun: Bebeğinizi ellerinden tutarak ayakta durmasını sağlayın. Düşme korkusu olmadan ayakta durmak hoşuna gidecektir. Bunu sık sık yaparak güven kazanmasına yardımcı olun.

3- Aranızda Yürütün: Ona güven vererek aranızda yürümesini teşvik edin. Bebeğiniz yürüdükçe mesafeyi giderek artırın.

4- Güvenli Ortamı Sağlayın: Yürüme aşamasında bebeklerin düşmesi çok normaldir. Düştüğü zaman onu teselli edin. Ev içi ortamını etrafı keşfetmek isteyen bebeğiniz için elverişli ve güvenli olacak şekilde düzenleyin. Düştüğü zaman tekrar yürümesi için teşvik edin.

5- Ayakkabı veya Patik Giydirmeyin: Bebeklerin yürüme aşamasında yeri daha iyi hissedebilmesi için özellikle çıplak ayak veya kaymaz bir çorapla basması önemlidir. Yeri ne kadar iyi hissederse yürümesi o kadar kolay olur. O yüzden ev içinde ayakkabı veya patik giydirmeyin. Hatta çıplak ayak durması en iyisidir.

6- Yürüme Fırsatları Yaratın: Bebeğinizin dengesini daha iyi yapması için değişik yerlere basmasını sağlayın. Yürümesi için destekleyin.

7- İteceği Bir Oyuncak Sağlayın: Bebekler bir objeyi iterken çok daha kolay yürüme pratiği yapar. Bunun için itmeli yürüme arkadaşlarını deneyebilirsiniz. Öne doğru iterek yürüme bacaklarının güç kazanmasını, dengesini sağlamasını ve özgüvenin artırmasına yardımcı olur. Ayrıca evde sizin kontrolünüzdeki güvenli eşyaları da yürüme arkadaşı olarak deneyebilirisiniz.

8- Sabit Aktivite Merkezindeki Süreyi Azaltın: Bebeklerin ayakta durarak vakit geçirdikleri aktivite merkezleri onların yürümesini desteklemez. Aktivite merkezinde yürüteçler gibi kaza yapma riski yoktur. Ama yürümeyi desteklemediği için gün içerinde kısa süreli 20-30 dakika oynaması yeterlidir.

Bebeğinizin Yürümesi İçin Ne Yapmamalısınız?

Öncelikle bebeğiniz yürüme hazır olduğunun işaretlerini vermeden onu hazır olmadığı bir gelişim basamağına yönlendirmeyin. Bu onun daha da geç yürümesine neden olur. Korkmasına cesaretinin kırılmasına olumsuz deneyimler yaşamasında yol açar. Ayrıca yürüteç kesinlikle kullanmayın. Yürüteç bebeklerin yürümesini desteklemez aksine yürümeyi geciktirir kazalara neden olur ve bebeklerin kas gelişimini negatif etkileyebilir. Ayakta durduğu sabit aktivite merkezi veya hoppala da geçirdiği süreyi sınırlı tutun.

Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebekler sıklıkla 9-16 ay arasında yürür. Yani 9 ay kadar erken yürüyen bebekler olduğu gibi 16 hatta 18 ay kadar geç yürüyen bebekler de olabilir. Bu bebeklerin genetik yapısına, kilosu ve boyuna, anne babanın tutumu ve kendi mizacına bağlı olarak değişir.

Genellikle erken yürüyen bebekler biraz daha kilosu az olan bebeklerdir. Ama erken yürüdükleri için de sıklıkla kaza oranları biraz daha yüksek olur. Geç yürüyen bebekler ise aslında daha temkinlidir. Daha dikkatli daha yavaş ve planlı hareket eden bebeklerdir. Ama yürüdükleri zaman da iyi yürüyebilirler.

Onların yürümekten daha çok sözel gelişim ve ince motor becerileri daha iyi olabilir. Ayrıca bebeğiniz ne zaman yürürse yürüsün bunun onun zeka veya ilerdeki motor becerileri ile ilişkisi yoktur. Ama bebeğiniz 16-18 aya kadar hala yürümedi ise bebeğinizin yürüme dışında diğer motor becerilerinde de gecikme varsa mutlaka çocuk doktorunuz görüşmeniz gerekir.

Bebekler Ne Zamana Kadar Yürümezse Önemlidir?

Bebeklerin gelişim basamakları birbirinden farklı olabilir. Yürüme bazı bebeklerde 9 ayda olurken bazı bebeklerde 16 aya kadar gecikebilir. Fakat özelikle 18 aya kadar yürüyemez ise ve 2 yaşa kadar iyi bir şekilde yürüyemiyorsa o zamana yürüme gecikmesi olarak kabul edilir.

Yürüme gecikmesi kas hastalıkları, vitamin eksiklikleri, nörolojik sorunlar ve kalça, ayak, bacak gibi gelişim bozuklukları nedeniyle olabilir. Eğer bebeğiniz 18 aylık olmasına rağmen halen yürüyemiyorsa yürüme gecikmesi vardır ve mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.

Güncelleme Tarihi: 25.10.2023
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111