+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebek kucağa ne zaman alınmalı? ne kadar tutulmalı?

Bebek kucağa ne zaman alınmalı? ne kadar tutulmalı?

Bebek Kucakta Ne Kadar Tutulur?

Yeni anne baba olmuş ailelerin akıllarında pek çok soru vardır. Bu sorulardan bazıları bebeğimi ne kadar kucakta tutmalıyım?, bebeğimi kucağa almalı mıyım? her ağladığında kucağa almak doğru mu, ya da bebeğim kucağa alışır mı, alışırsa ne yapmam gerekir sorularıdır. Ayrıca çevreniz ve aile büyüklerinizden de özellikle kucağa almak ile ilgili hep negatif sözler işitirsiniz. İşte bu sorular sizin aklınızı karıştırabilir. Ama şu bir gerçek ki dünyada bebeğinizi kucağınıza almak kadar güzel bir his yoktur. Bu nedenle bebeğinizin ihtiyacı olduğunda onu mutlaka kucaklayın.

Bebekler Kucakta Olmayı Neden Severler?

Peki bebekler neden kucakta olmayı sever. Çünkü bebekler 9 ay boyunca anne karnında sıcak, güvenli, vücudu sarmalayan sessiz bir ortamda bulunur. Doğumdan sonra bu ortamı yitirirler. Bu nedenle özellikle ilk 3-4 ay dış ortama alışmakta zorluk çekerler. Aslında doğumdan sonraki ilk 3 ay hamileliğin son 3 ayı (trimestr) gibi kabul edilir.

Çünkü bu ilk 3 ay bebeklerin anne karnından sonra dış ortama alışmak için geçirdikleri bir süreçtir. Dış ortam onlar için serin, boşluk hissi olan, gürültülü bir yerdir.

Güvenli ortamından uzakta kalmak demektir. Bu ortam bebekleri huzursuz eder ve sürekli güvenli ortamlarına geri dönmek için ağlamalarına neden olur. İşte bu nedenle annenin vücuduna yakın olmak ve kucakta kalmak isterler. Çünkü kucakta olmak onları sakinleştirir, rahatlatır ve mutlu eder. Kısaca ağlayan bebeğinizi kucağınıza aldığınızda mutlaka sakinleşir.

Yapılan pek çok çalışma bebeklerin hem fizyolojik hem de psikolojik olarak dokunulma ve sarılmaya ihtiyaçları olduğunu göstermiştir. Doğumdan itibaren bebeğinize sarılmanın onun fiziksel ve psikolojik gelişimine katkısı vardır. Ayrıca bebeğinizi tanımanıza ve onun ipuçlarına duyarlı olmanızı sağlar. Zaten ilk aylarda bebeklerin çoğu kendisini annesinin veya primer bakım veren kişinin bir parçası olarak algılar.

Son yıllarda pek çok aile bağımsızlığa çok fazla önem verdiği için bebekleri çok sık kucağa almanın bu bağımsızlığı negatif etkileyeceğini düşünmektedir. Ama aslında kucağa alınan bebeklerin ileride daha bağımsız olduğu gösterilmiştir.

Bebeğimi Kucağa Ne Zaman Almalıyım ve Ne Kadar Tutmalı?

Anne babaların bebeğimi ne zaman kucağa almalı ve ne kadar süre ile kucakta tutmalı gibi endişeleri de vardır. Bebeğinizin ihtiyacı olduğunu hissettiğinizde kucağa almanız yeterlidir. Tabi ki 24 saat boyunca bebeğinizi kucağınızda taşımanız zordur. Ama eşiniz ve akrabalarınız da bu konuda size yardımcı olabilir. Ayrıca bir sling veya taşıyıcı kullanmak da sizi rahatlatır. Ama bebeğinizi uzun süre kucakta tutmanın onun gelişimini de etkileyebileceğini unutmayın. Motor becerileri için ve kaslarının gelişimi için aktivite yapması ve kucakta olmadığı zamanların da olması gerekir. Yerde oyun matı üzerinde vakit geçirmesi onun gelişimini destekleyecektir.

Peki bebekler her ağladığı zaman kucağa alınmalı mı? Önemli olan ihtiyacı olduğu zaman mutlaka kucağa alınmasıdır. Bebeklerin her ağladığında fazladan kucaklanması veya ağlamasının görmezden gelinerek kucağa alınmaması davranışının her ikisi de yanlıştır. Doğru olan onun ihtiyacı olduğu zamanı anlamak ve o zaman kucağa almaktır.

Sonuçta unutmayın ki bebekler büyüdüğü zaman hiç biri kucakta olmak istemez. Ayrıca zaman çabuk geçer ve bebeğiniz hemen büyür. Büyüdüğü zaman zaten siz onu kucağınıza alamazsınız. O nedenle bebeğinizin ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz zaman mutlaka kucağınıza alın.

Güncelleme Tarihi: 25.10.2023
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111